Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 281848

Reološka i termofizička svojstva modelnih sustava karagenana i β - laktoglobulina tretiranih visokim hidrostatskim tlakom


Herceg, Zoran; Krešić, Greta; Bačić, Marija; Juraga, Edita
Reološka i termofizička svojstva modelnih sustava karagenana i β - laktoglobulina tretiranih visokim hidrostatskim tlakom // Mljekarstvo, 56 (2006), 1; 67-81 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Reološka i termofizička svojstva modelnih sustava karagenana i β - laktoglobulina tretiranih visokim hidrostatskim tlakom
(Rheological and thermophysical properties of carragenan and β -lactoglobulin model systems treated with high hydrostatic pressure)

Autori
Herceg, Zoran ; Krešić, Greta ; Bačić, Marija ; Juraga, Edita

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 56 (2006), 1; 67-81

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Visoki hidrostatski tlak; β -laktoglobulin; reološka svojstva; termofizička svojstva; karagenan
(High hydrostatic pressure; β -lactoglobulin; rheological properties; thermophysical properties; carragenan)

Sažetak
Svrha ovoga rada je ispitati utjecaj tretiranja visokim hidrostatskim tlakom na reološka i termofizička svojstva modelnih sustava β - laktoglobulina i karagenana. Suspenzije β - laktoglobulina tretirane su visokim hidrostatskim tlakom od 300 do 600 MPa. Vrijeme tretiranja bilo je 5 i 10 minuta. Mjerenja reoloških svojstava modelnih sustava karagenana i β -laktoglobulina provedena su rotacionim reometrom , Rheometric Scientific RM-180, na temperaturi od 20 C. Reološki parametri određeni su upotrebom Ostwald de Waele-ovog zakona. Rezultati ispitivanja pokazuju da su svi ispitivani sustavi imali nenewtonski , pseudoplastični karakter, te da uzorci tretirani visokim hidrostatskim tlakom imaju promijenjene reološke značajke uslijed djelomične denaturacije proteina proporcionalne primijenjenom tlaku i vremenu tretiranja. Temperature faznih promjena određene su metodom diferencijalne termičke analize. Utvrđeno je da visoki hidrostatski tlak značajno snižava temperaturu zamrzavanja i odmrzavanja modelnih sustava β -laktoglobulina te da karagenan posjeduje određena krioprotektorska svojstva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0058021

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Chemical Abstracts
  • Agricola
  • Food Science Technology abstracts