Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Reološka i termofizička svojstva modelnih sustava karagenana i β - laktoglobulina tretiranih visokim hidrostatskim tlakom (CROSBI ID 128923)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Herceg, Zoran ; Krešić, Greta ; Bačić, Marija ; Juraga, Edita Reološka i termofizička svojstva modelnih sustava karagenana i β - laktoglobulina tretiranih visokim hidrostatskim tlakom // Mljekarstvo, 56 (2006), 1; 67-81

Podaci o odgovornosti

Herceg, Zoran ; Krešić, Greta ; Bačić, Marija ; Juraga, Edita

hrvatski

Reološka i termofizička svojstva modelnih sustava karagenana i β - laktoglobulina tretiranih visokim hidrostatskim tlakom

Svrha ovoga rada je ispitati utjecaj tretiranja visokim hidrostatskim tlakom na reološka i termofizička svojstva modelnih sustava β - laktoglobulina i karagenana. Suspenzije β - laktoglobulina tretirane su visokim hidrostatskim tlakom od 300 do 600 MPa. Vrijeme tretiranja bilo je 5 i 10 minuta. Mjerenja reoloških svojstava modelnih sustava karagenana i β -laktoglobulina provedena su rotacionim reometrom , Rheometric Scientific RM-180, na temperaturi od 20 C. Reološki parametri određeni su upotrebom Ostwald de Waele-ovog zakona. Rezultati ispitivanja pokazuju da su svi ispitivani sustavi imali nenewtonski , pseudoplastični karakter, te da uzorci tretirani visokim hidrostatskim tlakom imaju promijenjene reološke značajke uslijed djelomične denaturacije proteina proporcionalne primijenjenom tlaku i vremenu tretiranja. Temperature faznih promjena određene su metodom diferencijalne termičke analize. Utvrđeno je da visoki hidrostatski tlak značajno snižava temperaturu zamrzavanja i odmrzavanja modelnih sustava β -laktoglobulina te da karagenan posjeduje određena krioprotektorska svojstva.

visoki hidrostatski tlak; β -laktoglobulin; reološka svojstva; termofizička svojstva; karagenan

nije evidentirano

engleski

Rheological and thermophysical properties of carragenan and β -lactoglobulin model systems treated with high hydrostatic pressure

nije evidentirano

high hydrostatic pressure; β -lactoglobulin; rheological properties; thermophysical properties; carragenan

nije evidentirano

Podaci o izdanju

56 (1)

2006.

67-81

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija