Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Peroksidaze u kori ploda mandarine Citrus unshiu Marc. (CROSBI ID 346090)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jozić, Marko Peroksidaze u kori ploda mandarine Citrus unshiu Marc. / Lepeduš, Hrvoje (mentor); Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju, . 2006

Podaci o odgovornosti

Jozić, Marko

Lepeduš, Hrvoje

hrvatski

Peroksidaze u kori ploda mandarine Citrus unshiu Marc.

Vrsta Citrus unshiu je glavna sadnica agruma u Hrvatskoj, a njezina godišnja proizvodnja se kreće oko 40 000 tona godišnje. Ograničavajući faktori za uzgoj ove vrste je pojava smrzotina tijekom skladištenja te kratka izdržljivost plodova. prema prijašnjim istraživanjima pretpostavlja se da bi oksidativni stres mogao utjecati na pojavu smrzotina na kori plodova pri njihovom skladištenju. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti distribuciju peroksidaza i njihovu aktivnost, te broj izoenzima u egzokarpu plodova vrste Citrus unshiu. poseban cilj bio je istražiti promjene u aktivnosti peroksidaza i koncentraciji proteina nakon tretmana potapanjem u vruću vodu (48°C ili 52°C) u trajanju 3 minute i skladištenja pri dvije različite temperature (1°C i 3°C). Aktivnost peroksidaza ustanovljena je na granicama uljnih žlijezda, u površinskom sloju kore te u provodnim elementima u unutrašnjosti kore. Elektroforetskom analizom otkrivena je prisutnost dva izoenzima različite molekulske mase, pri čemu se prisutnost očitovala bez obzira na kombinaciju tretmana i skladištenja. Pokazano je značajno snižavanje aktivnosti peroksidaza (ukupne i specifične) kod tretiranih uzoraka u usporedbi s kontrolom, te porast koncentracije proteina također kod tretiranih uzoraka u usporedbi s kontrolom. Ovakav pad aktivnosti peroksidaza pod utjecajem je temperature skladištenja, dok je porast koncentracije proteina uzrokovan HWD tretmanom.

Citrus unshiu; peroksidaze

nije evidentirano

engleski

Peroxidases in the peal of Unshiu mandarin fruit

nije evidentirano

Citrus unshiu; peroxidases

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

10.02.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za biologiju

Osijek

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biologija