Karakterizacija polifenolnih spojeva u hrvatskim vinima metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (CROSBI ID 524643)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Vladimir-Knežević, Sanda ; Kropek, Matija ; Srečnik, Goran ; Blažeković, Biljana
hrvatski
Karakterizacija polifenolnih spojeva u hrvatskim vinima metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti
Provedena ja karakterizacija polifenolnih spojeva u devet hrvatskih crnih i bijelih vina, uz prethodno optimiranje gradijentne RP-HPLC metode. U nepolarnim ekstraktima analiziranih vina dokazana je prisutnost trans-resveratrola, fenolnih kiselina i flavonoida, sa značajno većim udjelima u crnim vinima. Ispitana crna vina isticala su se sadržajem galne (17, 09-39, 06 mg/L), kavene (2, 11-17, 5 mg/L) i p-kumarinske kiseline (1, 63-4, 73 mg/L), te kvercetina (0, 17-8, 17 mg/L) i miricetina (1, 28-2, 82 mg/L). Udjeli trans-resveratrola u crnim vinima bili su u granicama od 0, 83 mg/mL do 1, 59 mg/L, dok su u bijelim vinima zabilježene koncentracije 0, 04-0, 38 mg/L. Dobiveni rezultati pokazuju da su ispitana hrvatska crna vina iznimno bogata polifenolnim spojevima, kojima se pripisuju brojni blagotvorni učinci na ljudsko zdravlje.
vina; HPLC; polifenoli
nije evidentirano
engleski
Characterization of polyphenolic compounds in Croatian wines by high performance liquid chromatography
nije evidentirano
wines; HPLC; polyphenols
nije evidentirano
Podaci o prilogu
219-220-x.
2006.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zdravstvena ekologija u praksi
Haberle, Saša
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ)
Podaci o skupu
31. stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Zdravstvena ekologija u praksi"
poster
10.05.2006-12.05.2006
Šibenik, Hrvatska