Likopen u rajčici-svojstva, stabilnost i značaj u prehrani (CROSBI ID 4244)
Autorska knjiga | priručnik
Podaci o odgovornosti
Marković, Ksenija ; Hruškar, Mirjana ; Vahčić, Nada
hrvatski
Likopen u rajčici-svojstva, stabilnost i značaj u prehrani
Rajčica i proizvodi od rajčice oduvijek zauzimaju posebno mjesto u prehrani ljudi zbog svojih specifičnih senzorskih i kulinarskih svojstava te nutritivne vrijednosti. Jedan su od bogatijih izvora vitamina C, bakra i željeza, a sadrže i znatne količine vitamina B skupine te mineralnih tvari kao što su kalij, natrij, magnezij i kalcij. Međutim, ono što rajčicu čini posebno dragocjenom je likopen, aktivna tvar iz obitelji karotenoida koja ima važnu ulogu u sprječavanju razvoja tumora prostate, probavnog sustava, dojke, pluća, vrata maternice, a važnu ulogu ima i u zaštiti od bolesti srca i krvnih žila. Brojna epidemiološka istraživanja su potvrdila ulogu likopena kao mikronutrijenta s povoljnim učincima na zdravlje. Likopen, pigment odgovoran za crvenu boju rajčica, izaziva veliko zanimanje znanstvenika zbog svojih bioloških i fizikalno-kemijskih svojstava, naročito antioksidativnog djelovanja povezanog, između ostalog, sa smanjenjem oštećenja bjelančevina, lipida i ostalih staničnih sastojaka. Uz ostale karotene, likopen se ubraja u sastojke hrane s potencijalnim funkcionalnim učincima. Rajčica, odnosno proizvodi od rajčice najvažniji su izvor likopena te stoga postaju jedni od mnogobrojnih prehrambenih proizvoda što se posljednjih godina svrstavaju u funkcionalnu hranu, tj. hranu koja može na bilo koji način pozitivno utjecati na metaboličke i fiziološke funkcije organizma.
likopen ; proizvodi od rajčice ; rajčica
nije evidentirano
engleski
Lycopene in tomato-characteristics, stability and importance in nutrition
nije evidentirano
lycopene ; tomato products ; tomato
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Zagreb: Hinus
2006.
953-6904-14-4
94
objavljeno