Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 281303

Likopen u rajčici-svojstva, stabilnost i značaj u prehrani


Marković, Ksenija; Hruškar, Mirjana; Vahčić, Nada
Likopen u rajčici-svojstva, stabilnost i značaj u prehrani, Zagreb: Hinus, 2006 (prirucnik)


Naslov
Likopen u rajčici-svojstva, stabilnost i značaj u prehrani
(Lycopene in tomato-characteristics, stability and importance in nutrition)

Autori
Marković, Ksenija ; Hruškar, Mirjana ; Vahčić, Nada

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, prirucnik, znanstvena

Izdavač
Hinus

Grad
Zagreb

Godina
2006

Stranica
94

ISBN
953-6904-14-4

Ključne riječi
Likopen; proizvodi od rajčice; rajčica
(Lycopene; tomato products; tomato)

Sažetak
Rajčica i proizvodi od rajčice oduvijek zauzimaju posebno mjesto u prehrani ljudi zbog svojih specifičnih senzorskih i kulinarskih svojstava te nutritivne vrijednosti. Jedan su od bogatijih izvora vitamina C, bakra i željeza, a sadrže i znatne količine vitamina B skupine te mineralnih tvari kao što su kalij, natrij, magnezij i kalcij. Međutim, ono što rajčicu čini posebno dragocjenom je likopen, aktivna tvar iz obitelji karotenoida koja ima važnu ulogu u sprječavanju razvoja tumora prostate, probavnog sustava, dojke, pluća, vrata maternice, a važnu ulogu ima i u zaštiti od bolesti srca i krvnih žila. Brojna epidemiološka istraživanja su potvrdila ulogu likopena kao mikronutrijenta s povoljnim učincima na zdravlje. Likopen, pigment odgovoran za crvenu boju rajčica, izaziva veliko zanimanje znanstvenika zbog svojih bioloških i fizikalno-kemijskih svojstava, naročito antioksidativnog djelovanja povezanog, između ostalog, sa smanjenjem oštećenja bjelančevina, lipida i ostalih staničnih sastojaka. Uz ostale karotene, likopen se ubraja u sastojke hrane s potencijalnim funkcionalnim učincima. Rajčica, odnosno proizvodi od rajčice najvažniji su izvor likopena te stoga postaju jedni od mnogobrojnih prehrambenih proizvoda što se posljednjih godina svrstavaju u funkcionalnu hranu, tj. hranu koja može na bilo koji način pozitivno utjecati na metaboličke i fiziološke funkcije organizma.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0058018

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb