Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj botaničkog i geografskog podrijetla na fizikalno-kemijske i senzorske parametre hrvatskog meda (CROSBI ID 346060)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Matković, Domagoj Utjecaj botaničkog i geografskog podrijetla na fizikalno-kemijske i senzorske parametre hrvatskog meda / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Matković, Domagoj

Vahčić, Nada

hrvatski

Utjecaj botaničkog i geografskog podrijetla na fizikalno-kemijske i senzorske parametre hrvatskog meda

Cilj ovog istraživanja bio je karakterizacija hrvatskih medova (238 uzoraka tijekom tri kalendarske godine) pomoću fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene, utvrđivanje razlika u istraživanim parametrima među vrstama meda te procjena mogućnosti razlikovanja hrvatskih medova različitog botaničkog i geografskog podrijetla na temelju fizikalno-kemijskih karakteristika primjenom odgovarajućih statističkih metoda. Raspon dobivenih vrijednosti kretao se od 13, 9-20, 6% za udjel vode, 61, 0-77, 7% za udjel reducirajućih šećera, 0, 0-10, 7% za udjel saharoze, 0, 008-0, 904% za udjel pepela, 0, 110-1, 620 mS/cm za električnu provodnost, 4, 99-37, 74 mmol/kg za kiselost, 0, 11-34, 73 IN za aktivnost invertaze, 7, 38-38, 81 DN za aktivnost dijastaze, 23, 98-1020, 8 mg/kg za udjel prolina, 0, 36-99, 84 mg7kg za udjel HMF-a te -3, 6-3, 9 stupnjeva za specifični kut rotacije. Uočene su statistički značajne razlike u ispitivanim parametrima između različitih vrsta meda kao i razlike između istih vrsta meda, ali iz različitih godina. PCA i cluster analiza dale su očekivane rezultate: grupirao se izrazito bagremov med i kestenov med, slabije med planinske livade i livade dok se vjerojatno zbog manjeg broja uzoraka nisu grupirali cvjetni med i med kadulje. Također su se unutar iste vrste meda bagrema, kestena i livade uzorci grupirali prema geografskom podrijetlu uzoraka.

botaničko podrijetlo; fizikalno-kemijski parametri; geografsko podrijetlo; grupiranje podataka; med; PCA; senzorski parametri

nije evidentirano

engleski

Influence of botanical and geographical origin on physico-chemical and sensory parameters of Croatian honey

nije evidentirano

botanical origin; cluster analysis; physico-chemical parameters; geographical origin; honey; PCA; sensory analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

200

10.11.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija