Senzorska procjena pekarskih proizvoda povećane prehrambene vrijednosti (CROSBI ID 346043)
Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)
Podaci o odgovornosti
Gajari, Davorka
Vahčić, Nada
hrvatski
Senzorska procjena pekarskih proizvoda povećane prehrambene vrijednosti
Cilj rada bio je dobiti nekoliko novih receptura bijelog kruha poboljšane kvalitete koji će svojim organoleptičkim svojstvima podržavati prepoznatljivu kvalitetu standardnog bijelog kruha na kojem se temeljio razvoj novih proizvoda. Ovako poboljšane vrste bijelog kruha zbog svojstava dobivenih obogaćivanjem trebale bi biti prepoznatljive kao nova grupa proizvoda. Takav će proizvod svojim sastavom pokrivati dio potrebnih dnevnih količina za određenim nutrijentima, a kvalitativnim parametrima neće umanjiti kvalitetu proizvoda koji je dio svakodnevne prehrane svih skupina potrošača. U razvoju novog proizvoda korištena je senzorska procjena pri čemu je panel grupa usmjeravala tijek obogaćivanja, a rezultati senzorskih testova značajni su pokazatelj prihvatljivosti ovakve vrste proizvoda. Rezultati brojnih provedenih senzorskih testova pokazali su da je najbolji bijeli pšenični kruh obogaćen vitaminima B skupine dodanim u udjelima koji prema teoretskom izračunu u 100 g kruha osiguravaju 25 % dnevno potrebnog unosa tih nutrijenata.
bijeli kruh; nutrijenti; obogaćivanje; organoleptička svojstva; senzorska procjena
nije evidentirano
engleski
Sensory evaluation of baked goods with better dietary value
nije evidentirano
white bread; nutrients; fortification; organoleptic properties; sensory evaluation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
126
09.02.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb