Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Senzorska procjena pekarskih proizvoda povećane prehrambene vrijednosti (CROSBI ID 346043)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Gajari, Davorka Senzorska procjena pekarskih proizvoda povećane prehrambene vrijednosti / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Gajari, Davorka

Vahčić, Nada

hrvatski

Senzorska procjena pekarskih proizvoda povećane prehrambene vrijednosti

Cilj rada bio je dobiti nekoliko novih receptura bijelog kruha poboljšane kvalitete koji će svojim organoleptičkim svojstvima podržavati prepoznatljivu kvalitetu standardnog bijelog kruha na kojem se temeljio razvoj novih proizvoda. Ovako poboljšane vrste bijelog kruha zbog svojstava dobivenih obogaćivanjem trebale bi biti prepoznatljive kao nova grupa proizvoda. Takav će proizvod svojim sastavom pokrivati dio potrebnih dnevnih količina za određenim nutrijentima, a kvalitativnim parametrima neće umanjiti kvalitetu proizvoda koji je dio svakodnevne prehrane svih skupina potrošača. U razvoju novog proizvoda korištena je senzorska procjena pri čemu je panel grupa usmjeravala tijek obogaćivanja, a rezultati senzorskih testova značajni su pokazatelj prihvatljivosti ovakve vrste proizvoda. Rezultati brojnih provedenih senzorskih testova pokazali su da je najbolji bijeli pšenični kruh obogaćen vitaminima B skupine dodanim u udjelima koji prema teoretskom izračunu u 100 g kruha osiguravaju 25 % dnevno potrebnog unosa tih nutrijenata.

bijeli kruh; nutrijenti; obogaćivanje; organoleptička svojstva; senzorska procjena

nije evidentirano

engleski

Sensory evaluation of baked goods with better dietary value

nije evidentirano

white bread; nutrients; fortification; organoleptic properties; sensory evaluation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

126

09.02.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija