Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 281047

Procjena nutritivne vrijednosti obroka u majki i kćeri


Šare, Ana
Procjena nutritivne vrijednosti obroka u majki i kćeri 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Procjena nutritivne vrijednosti obroka u majki i kćeri
(An estimate of nutritional values of meals consumed by mothers and daughters)

Autori
Šare, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.11

Godina
2006

Stranica
63

Mentor
Colić Barić, Irena

Ključne riječi
Kćeri; majke; prehrana
(Daughters; mothers; nutrition)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi energetsku i nutritivnu vrijednost obroka u žene unutar obitelji (majke i kćeri). U istraživanje je uključeno 100 žena tj. 50 majki i 50 kćeri. Upitnikom o učestalosti konzumiranja hrane (FFQ) dobili su se podaci vezani uz kakvoću prehrane, a preko općeg upitnika dobiveni su podaci vezani uz prehrambeno ponašanje, upotrebu dodataka prehrani, konzumiranje alkohola i pušenje te antropometrijske karakteristike (tjelesna masa i visina). Energetska i nutritivna vrijednost obroka s obzirom na dob bitno se ne razlikuje što znači da majke utječu na prehranu kćeri. Dobiveni rezultati pokazuju da je unos ugljikohidrata nedovoljan, dok je unos energije, proteina i masti prevelik. Dnevni unos većine mikronutrijenata u obje skupine ispitanica je u većem udjelu od preporuka, osim folata, vitamina E i željeza. Prema očekivanju veći broj kćeri je adekvatno uhranjen (70%), a veći broj majki (58%) ima prekomjernu tjelesnu masu. Unos mlijeka i mliječnih proizvoda manji je od preporuka, dok bi unos mesa, ribe, jaja, šećera i slastica trebale smanjiti sve ispitanice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0058028

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ana Bogadi-Šare, (113110)