Korelacija fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene uzoraka meda (CROSBI ID 346032)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Domjanić, Sandra
Vahčić, Nada
hrvatski
Korelacija fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene uzoraka meda
Med je složena mješavina različitih tvari. U ovom radu utvrđena je kvantitativna i kvalitativna povezanost fizikalno-kemijskih parametara sa senzorskom procjenom kod 59 uzoraka meda različitog botaničkog porijekla. U korelaciju je stavljeno ukupno 12 parametara: maseni udio vode, reducirajućih šećera, saharoze, pepela, hidroksimetilfurfurala (HMF) i prolina, električna provodnost, kiselost, aktivnost dijastaze i invertaze, specifični kut zakretanja te senzorska procjena. Rezultati statističke analize pokazuju postojanje linearne korelacije kao najboljeg modela povezanosti ispitanih fizikalno-kemijskih parametara i senzorske procjene. Vrijednosti koeficijenta korelacije razlikuju se ovisno o vrsti meda te promatranim fizikalno-kemijskim svojstvima. Najveći broj korelacija nađen je u bagremovom medu (18), dok je najbolja korelacija između senzorske procjene i aktivnosti dijastaze utvrđena kod meda kadulje i iznosi 0, 9529.
fizikalno-kemijski parametri; korelacija; med; senzorska procjena
nije evidentirano
engleski
Correlation of physico-chemical parameters and sensory evaluation of honey samples
nije evidentirano
physico-chemical parameters; correlation; honey; sensory evaluation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
67
29.05.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb