Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Šćir (Amaranthus sp.) kao alternativna krmna kultura (CROSBI ID 346024)

Ocjenski rad | diplomski rad

Matovina, Valerio Šćir (Amaranthus sp.) kao alternativna krmna kultura / Pospišil, Ana (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Matovina, Valerio

Pospišil, Ana

hrvatski

Šćir (Amaranthus sp.) kao alternativna krmna kultura

Cilj istraživanja provedenih tijekom 2004. godine na pokušalištu Agronomskog fakulteta u Zagrebu, tijekom 2004. godine bio je utvrditi prinos zelene mase i suhe tvari te hranidbenu vrijednost dvije sorte šćira (1008 - Amaranthus hypochondriacus L. i Koniz - Amaranthus hypochondriacus L. x Amaranthus hybridus L.) sijane u dvije gustoće (4 i 7 kg/ha). Dobiveni podaci uspoređeni su s istim parametrima kod krmnog sirka. Sorte šćira 1008 i Koniz ostvarile su značajno manji prinos suhe tvari u odnosu na krmni sirak. Sorte šćira 1008 i Koniz imale su značajno veći sadržaj surovih proteina, a manji sadržaj surovih vlakana u biljnoj masi u odnosu na krmni sirak. Sorta šćira Koniz i krmni sirak imali su veći sadržaj surovih masti u biljnoj masi u odnosu na sortu šćira 1008. Prema sadržaju surovih proteina i surovih masti sorta Koniz bila bi najperspektivnija za naša uzgojna područja, pa ju možemo preporučiti za uzgoj i daljnja istraživanja.

šćir; prinos suhe tvari; hranidbena vrijednost

nije evidentirano

engleski

Amaranth (Amaranthus sp.) as alternative forage crop

nije evidentirano

amaranth; dry matter yield; nutritive value

nije evidentirano

Podaci o izdanju

20

14.09.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)