Šćir (Amaranthus sp.) kao alternativna krmna kultura (CROSBI ID 346024)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Matovina, Valerio
Pospišil, Ana
hrvatski
Šćir (Amaranthus sp.) kao alternativna krmna kultura
Cilj istraživanja provedenih tijekom 2004. godine na pokušalištu Agronomskog fakulteta u Zagrebu, tijekom 2004. godine bio je utvrditi prinos zelene mase i suhe tvari te hranidbenu vrijednost dvije sorte šćira (1008 - Amaranthus hypochondriacus L. i Koniz - Amaranthus hypochondriacus L. x Amaranthus hybridus L.) sijane u dvije gustoće (4 i 7 kg/ha). Dobiveni podaci uspoređeni su s istim parametrima kod krmnog sirka. Sorte šćira 1008 i Koniz ostvarile su značajno manji prinos suhe tvari u odnosu na krmni sirak. Sorte šćira 1008 i Koniz imale su značajno veći sadržaj surovih proteina, a manji sadržaj surovih vlakana u biljnoj masi u odnosu na krmni sirak. Sorta šćira Koniz i krmni sirak imali su veći sadržaj surovih masti u biljnoj masi u odnosu na sortu šćira 1008. Prema sadržaju surovih proteina i surovih masti sorta Koniz bila bi najperspektivnija za naša uzgojna područja, pa ju možemo preporučiti za uzgoj i daljnja istraživanja.
šćir; prinos suhe tvari; hranidbena vrijednost
nije evidentirano
engleski
Amaranth (Amaranthus sp.) as alternative forage crop
nije evidentirano
amaranth; dry matter yield; nutritive value
nije evidentirano
Podaci o izdanju
20
14.09.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb