Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 280826

Određivanje udjela hidroksimetilfurfurala i prolina u različitim uzorcima meda


Barukčić, Irena
Određivanje udjela hidroksimetilfurfurala i prolina u različitim uzorcima meda 2006., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Određivanje udjela hidroksimetilfurfurala i prolina u različitim uzorcima meda
(Determination of mass content of hydroxymethylfurfural and proline in different honey samples)

Autori
Barukčić, Irena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
31.03

Godina
2006

Stranica
63

Mentor
Hruškar, Mirjana

Ključne riječi
Hidroksimetilfurfural (HMF); med; prolin
(Hydroxymethylfurfural (HMF); honey; proline)

Sažetak
Kakvoća meda znatno utječe na njegovu uporabu i važnost u prehrani. Kod utvrđivanja kakvoće meda potrebno je odrediti njegova fizikano-kemijska svojstva. Ona ovise o brojnim čimbenicima kao što su botaničko i geografsko porijeklo, klimatski uvjeti, način prerade, uvjeti i duljina skladištenja. U ovom radu su određeni maseni udjeli hidroksimetilfurfurala (HMF-a) i prolina na 132 uzorka i 16 različitih vrsta meda sa područja Hrvatske i Slovenije. Pri tom su dobiveni sljedeći rezutati: maseni udio HMF-a kretao se između 1, 54 i 104, 48 mg/kg , dok je maseni udio prolina bio u rasponu od 51, 74 do 850, 28 mg/kg. Razlike među uzorcima unutar iste vrste meda bile su znatne, a medovi različitog botaničkog porijekla su također pokazali razlike. 39 ispitanih uzoraka ne zadovoljava zahtjev Pravilnika o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizvoda za dozvoljeni maseni udio HMF-a, a 23 ispitana uzorka ne zadovoljavaju dodatni kriterij IHC-a za dozvoljeni udio prolina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0058018

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Irena Barukčić, (296115)