Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 280627

Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda


Magerle, Ivan
Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda 2005., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Određivanje fizikalno-kemijskih parametara uzoraka meda
(Determination of physico-chemical parameters of honey samples)

Autori
Magerle, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.12

Godina
2005

Stranica
63

Mentor
Hruškar, Mirjana

Ključne riječi
Invertaza; med; prolin; specifični kut rotacije
(Honey; invertase; proline; specific rotation)

Sažetak
Kvaliteta meda je najvažniji čimbenik vrijednosti meda u ljudskoj prehrani. Ona se određuje mjerenjem fizikalno-kemijskih svojstava meda. Ta svojstva ovise o biljnom i zemljopisnom podrijetlu meda, klimatskim uvjetima, načinu proizvodnje, uvjetima pakiranja te uvjetima i načinu skladištenja. U ovom radu 130 uzoraka 25 različitih vrsta meda je prikupljeno sa područja Republike Hrvatske i Republike Slovenije u svrhu analiziranja fizikalno-kemijskih parametara. Određivani su maseni udio prolina, aktivnost invertaze i vrijednosti specifičnog kuta rotacije kao karakteristični parametri kvalitete meda. Istraživanje je pokazalo da se maseni udio prolina kretao u rasponu od 47, 96 do 900, 82 mg/kg, aktivnost invertaze od 0, 82 do 35, 66 IN, a vrijednosti specifičnog kuta rotacije od -3, 6 do +4, 6. Primjećeno je postojanje velikih razlika unutar istih vrsta meda, a obradom dobivenih rezultata za maseni udio prolina, aktivnost invertaze i specifičnog kuta rotacije uočeno je postojanje statistički značajnih razlika i između različitih vrsta meda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0058018

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb