Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Procjena unosa mlijeka i mliječnih proizvoda u studenata trodnevnim dnevnikom prehrane (CROSBI ID 524411)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Keser, Irena ; Čupek, Tihana ; Šatalić, Zvonimir ; Colić Barić, Irena Procjena unosa mlijeka i mliječnih proizvoda u studenata trodnevnim dnevnikom prehrane // Zbornik sažetaka. 36. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem. 2004

Podaci o odgovornosti

Keser, Irena ; Čupek, Tihana ; Šatalić, Zvonimir ; Colić Barić, Irena

hrvatski

Procjena unosa mlijeka i mliječnih proizvoda u studenata trodnevnim dnevnikom prehrane

Mlijeko i mliječni proizvodi su najvažniji izvor kalcija u prehrani i gotovo je nemoguće postići adekvatan unos kalcija ukoliko mliječni proizvodi nisu izvor najmanje 60 % preporučenog dnevnog unosa (DRI). Cilj ovog istraživanja bio je odrediti zastupljenost ove skupine namirnica u cjelodnevnom obroku studenata. Unos mlijeka i mliječnih proizvoda je određen trodnevnim dnevnikom prehrane u 80 ispitanika, oba spola, prosječne dobi 23 godine. Rezultati nisu pokazali statistički značajnu razliku među spolovima s obzirom na udjel mlijeka i mliječnih proizvoda u dnevnoj prehrani. Energijski udjel mlijeka i mliječnih proizvoda u dnevnom obroku bio je u prosjeku 13, 0 % kJ u muškaraca i 13, 5 % kJ u žena. Mlijeko je konzumiralo 93, 7 % muškaraca i 90, 9 % žena. Više žena (59, 0 %) nego muškaraca (56, 2 %) je konzumiralo jogurt, a sir više muškaraca (87, 5 %) nego žena (60, 6 %). Prosječni udjel kalcija iz mlijeka i mliječnih proizvoda bio je 45, 4 % DRI u muškaraca i 40, 9 % DRI u žena. Rezultati istraživanja su pokazali da prosječan energijski udjel mlijeka i mliječnih proizvoda nije bio zadovoljavajući u studentskoj prehrani. U prosječnom dnevnom obroku udjel kalcija iz mlijeka i mliječnih proizvoda bio je niži od preporuka.

studenti; mliječni proizvodi; trodnevni dnevnik prehrane

nije evidentirano

engleski

Evaluation of dairy products intake in students’ population by 3-day diary

nije evidentirano

students; dairy products; 3-day diary

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2004.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka. 36. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Podaci o skupu

36.Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

poster

28.11.2004-01.12.2004

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija