Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 280248

Europska proizvodnja i Hrvatska do 2020 : prognoza MANVIS Delphi istraživanja


Galetić, Lovorka; Prester, Jasna
Europska proizvodnja i Hrvatska do 2020 : prognoza MANVIS Delphi istraživanja // Ekonomski pregled : mjesečnik Hrvatskog društva ekonomista Zagreb, 57 (2006), 3-4; 195-226 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 280248 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Europska proizvodnja i Hrvatska do 2020 : prognoza MANVIS Delphi istraživanja
(European production and Croatia until 2020 : Prognosis by MANVIS Delphi research)

Autori
Galetić, Lovorka ; Prester, Jasna

Izvornik
Ekonomski pregled : mjesečnik Hrvatskog društva ekonomista Zagreb (0424-7558) 57 (2006), 3-4; 195-226

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
hrvatska proizvodnja ; MANVIS
(croatian production ; MANVIS)

Sažetak
Predviđanje je osnovni alat za strateško i taktičko planiranje. Predvi-đa njem se kompanije, pojedinci ili cjelokupne države mogu pripremiti za događaje koji dolaze. Upravo zbog takvih pobuda Europska je komisija u prosincu 2003. godine pokrenula projekt MANVIS – Manufacturing Visions da bi podrobno ispitala koje su perspektive europske proizvodnje.MANVIS je zamišljen kao sveobuhvatno istraživanje razvitka koncepata – od proizvodne tehnologije do organizacijskih koncepata. Istraživanje je podijeljeno u deset glavnih kategorija. Njima se prije svega željelo istražiti vremenski horizont realizacije i upotrebe pojedinog koncepta u masovnoj proizvodnji i zaostaje li Europa za ostalim svjetskim silama, kao što su npr., Amerika ili Japan. U istraživanju sudjeluju 22 europske zemlje, a kao i u mnogim dugoročnim istraživanjima (vremenski je horizont 20 godina) koristilo se Delphi metodom.Rezultati su iznimno zanimljivi, i to oni općeniti na europskoj razini i oni u usporedbi s odgovorima samo iz Hrvatske. Glavni problem koji muči Europu jest problem premještanja proizvodnje u područja s manjim troškovima radne snage i s nižim ekološkim standardima.Drugo vrlo važno pitanje bilo je: kako povećati konkurentnost europske privrede? Proizašlo je da bi, ako se želi slijediti američki primjer, bilo po-trebno više ulagati u razvitak i u upotrebu inteligentnih i nanomaterijala. Kao potencijalne prepreke takvom razvitku stručnjaci ističu ekonomsku održivost i tehnološku provedivost, a tek je na trećem mjestu nedostatak ulaganja u istraživanje i razvitak.Na posljetku bismo se željeli osvrnuti na probleme koji muče hrvatski proizvodni sektor. To se ponajprije odnosi na ulogu države u zaštiti i pomoći hrvatskome poduzetništvu, na potrebu stalnog obrazovanja, na potrebu pri-mjene novih tehnologija i na važnost inovacija. Glavne prepreke rješavanju ovih problema stručnjaci vide u zakonima, a onda i u nedostatku kvalifi ciranih ljudskih potencijala. Smatramo da bi se većim investiranjem u istraživanje i razvitak u proizvodnom sektoru i u istraživačkim institucijama, povećala mogućnost inovacija, pa time i konkurentnost, ali se to ne može postići bez vrhunskog kadra.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
0067015

Ustanove:
Ekonomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Lovorka Galetić (autor)

Avatar Url Jasna Prester (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Galetić, Lovorka; Prester, Jasna
Europska proizvodnja i Hrvatska do 2020 : prognoza MANVIS Delphi istraživanja // Ekonomski pregled : mjesečnik Hrvatskog društva ekonomista Zagreb, 57 (2006), 3-4; 195-226 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Galetić, L. & Prester, J. (2006) Europska proizvodnja i Hrvatska do 2020 : prognoza MANVIS Delphi istraživanja. Ekonomski pregled : mjesečnik Hrvatskog društva ekonomista Zagreb, 57 (3-4), 195-226.
@article{article, author = {Galeti\'{c}, Lovorka and Prester, Jasna}, year = {2006}, pages = {195-226}, keywords = {hrvatska proizvodnja, MANVIS}, journal = {Ekonomski pregled : mjese\v{c}nik Hrvatskog dru\v{s}tva ekonomista Zagreb}, volume = {57}, number = {3-4}, issn = {0424-7558}, title = {Europska proizvodnja i Hrvatska do 2020 : prognoza MANVIS Delphi istra\v{z}ivanja}, keyword = {hrvatska proizvodnja, MANVIS} }
@article{article, author = {Galeti\'{c}, Lovorka and Prester, Jasna}, year = {2006}, pages = {195-226}, keywords = {croatian production, MANVIS}, journal = {Ekonomski pregled : mjese\v{c}nik Hrvatskog dru\v{s}tva ekonomista Zagreb}, volume = {57}, number = {3-4}, issn = {0424-7558}, title = {European production and Croatia until 2020 : Prognosis by MANVIS Delphi research}, keyword = {croatian production, MANVIS} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus
  • EconLit

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font