Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 278780

Prostorne analize litostratigrafskih i geomorfoloških podataka u GIS-u na području sliva potoka Starča (Samoborsko gorje)


Martinjak, Jasminka
Prostorne analize litostratigrafskih i geomorfoloških podataka u GIS-u na području sliva potoka Starča (Samoborsko gorje) 2006., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Naslov
Prostorne analize litostratigrafskih i geomorfoloških podataka u GIS-u na području sliva potoka Starča (Samoborsko gorje)
(Spatial analysis of lithostratigraphical and geomorphological data in GIS on the area of Starca basin)

Autori
Martinjak, Jasminka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2006

Stranica
50

Mentor
Mihalić, Snježana

Ključne riječi
Prostorne analize; GIS; klizišta; digitalni model terena
(Spatial analysis; GIS; digital terrain model)

Sažetak
U diplomskom radu su provedene prostorne analize litostratigrafskih i geomorfoloških podataka uz pomoć geografskog informacijskog sustava (GIS-a), korištenjem paketa programa za izradu GIS projektata (ArcMAP) i za prostorne analize (Spatial Analyst). Svrha diplomskog rada je intepretacija utjecaja litostratigrafskih značajki na geomorfološke značajke na području sliva potoka Starča u Samoborskom gorju. Istraživani teren izgrađen je od neogenskih i pliokvartarnih naslaga u kojima se kontinuirano javlja velik broj klizišta. U tu svrhu kao ciljevi diplomskog rada postavljeni su: (a) analiza geomorfolologije terena i distribucije geomorfološkog procesa klizanja ; (b) prostorna analiza međusobnog utjecaja geomorfologije i litostratigrafije ; (c) analiza utjecaja vrste stijena na klizanja. Analiza geomorfolologije terena i distribucije geomorfološkog procesa klizanja sastojale su se od izrade tematskih karata u GIS-u na temelju postojećih podataka. Geomorfologija terena analizirana je iz digitalnog modela terena (DTM-a) visoke točnosti, iz kojega je izvedena karta apsolutnih visina ; karta nagiba padina i karta orijentacije padina. Klizišta su analizirana iz podataka prikupljenih tijekom 2003-2004. godine, kada je registrirano 270 pojava, i njihove značajke. Analiza distribucije klizanja uključivala je izradu karte gustoće klizanja. Prostorna analiza međusobnog utjecaja geomorfologije i litostratigrafije sastojala se od određivanja povezanosti prostorne distribucije litostratigrafskih jedinica i geomoroloških značajki, kao što je npr. litostratigrafskih jedinica s apsolutnim visinama terena ili nagibima padina. Rezultati ove analize prikazani su u obliku dijagrama. Utjecaj vrste stijena na klizanja analiziran je na način da je preklopljena karta klizišta s litostratigrafskom kartom, te da je izračunata gustoća klizanja u pojedinim litostratigrafskim jedinicama. Sve tematske karte izrađene su u GIS programu ArcView 8.3 na topografskim podlogama mjerila 1:5.000. Izbor detaljnog mjerila uvjetovan je namjenom karata. Naime, sve spomenute analize provedene su da bi se dobili podaci o međusobnom utjecaju faktora klizanja, koji se kasnije mogu primijeniti za analize hazarda klizanja. Budući da su klizišta na istraživanom terenu reda veličine 400 m2 to 25 000 m2, potrebno mjerilo za analize hazarda klizanja je 1:5.000.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0195047

Ustanove
Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Zagreb