Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Fizikalno-kemijska svojstva proteina sirutke u funkciji različitih postupaka obrade (CROSBI ID 345842)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Rimac Brnčić, Suzana Fizikalno-kemijska svojstva proteina sirutke u funkciji različitih postupaka obrade / Lelas , Vesna (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Rimac Brnčić, Suzana

Lelas , Vesna

hrvatski

Fizikalno-kemijska svojstva proteina sirutke u funkciji različitih postupaka obrade

Svrha rada bila je ispitati utjecaj tribomehaničke mikronizacije i enzimske hidrolize na fizikalno-kemijska i funkcionalna svojstva izolata proteina sirutke Veličina čestica utječe na funkcionalnost i fizikalno-kemijska svojstva proteina sirutke tijekom skladištenja i procesiranja Određivanjem raspodjele veličine čestica proteina sirutke provedeno je na instrumentu „ Malvern“ DL – 300 metodom light scattering-a. Za analizu dobivenih rezultata upotrebljena je Mie-ova teorija.. Hidrofobnost ispitivanih otopina izolata proteina sirutke određena je pomoću fluoroscentne soli 1-anilin-8-naftalen sulfonata (ANS). Intenzitet fluoroscencije je mjeren pri valnoj duljini ekscitacije λ ex=390 nm i valnoj duljini emisije λ em=480 nm. Kod svih uzoraka uslijed obrade došlo je do porasta hidrofobnosti. Funkcionalna svojstva tribomehanički tretiranih izolata proteina sirutke i hidrolizata uspoređena su s funkcionalnim svojstvima netretiranih izolata. Ispitana su svojstva topljivosti, pjenjenja, želiranja i emulgiranja. Diferencijalnom motridbenom kalorimetrijom određene su temperature želatinizacije. Određivanje čvrstoće gela pri različitim pH vrijednostima provedeno je pomoću analizatora teksture. Struktura gelova pri pH 3 bila je čvršća nego pri pH 7. Svojstvo pjenjenja određeno je mjerenjem maksimalnog volumena i stabilnosti pjene. Utvrđeno je da dodatak soli (NaCl, CaCl2) i ugljikohidrata (saharoza, škrob) utječe na povećanje volumena pjene, kao i na njenu čvrstoću. Tretirani izolati proteina sirutke imali su veći kapacitet stvaranja emulzija i stvarali su stabilnije emulzije. Ispitivanje reoloških svojstava provedeno je na 10%-tnim proteinskim suspenzijama upotrebom rotacionog reometra. Na osnovi izmjerene brzine i napona smicanja izračunati su reološki parametri (koeficijent konzistencije i indeks tečenja) primjenom metode linearne regresije, pri čemu je upotrijebljen Ostwald de Waleov zakon. Određivanje probavljivosti in vitro proteina sirutke provedeno je hidrolizom pomoću enzima pepsina i tripsina.

enzimska hidroliza; fizikalno-kemijska svojstva; funkcionalna svojstva; izolat proteina sirutke; tribomehanička mikronizacija

nije evidentirano

engleski

Physico-chemical properties of whey proteins in function of various processing operations

nije evidentirano

enzymatic hydrolysis; functional properties; physico-chemical properties; tribomechanical micronisation; whey protein isolate

nije evidentirano

Podaci o izdanju

165

06.10.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija