Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 278306

Generator toplinskih obrazaca


Vedrina, Denis Stjepan
Generator toplinskih obrazaca 2005., magistarski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


Naslov
Generator toplinskih obrazaca
(Heat pattern generator)

Autori
Vedrina, Denis Stjepan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
21.12

Godina
2005

Stranica
128

Mentor
Božičević, Juraj

Ključne riječi
Infracrvena termografija; metoda konačnih elemenata; prijenos topline zračenjem; stabilnost procesa; tehnička dijagnostika; toplinski obrazac; vođenje procesa
(Finite element method; heat pattern; infrared thermography; process control; process stability; radiation heat transfer; tehnical diagnostics)

Sažetak
U radu je prikazana izvorna zamisao i izvedba generatora toplinskih obrazaca, eksperimentalnog uređaja namjenjenog proučavanju procesa prijelaza topline i analizi izvora mjernih pogrešaka što se mogu javiti prilikom termografskih mjerenja. Uređaj je izveden kao okomita ravna ploča s čije se stražnje strane generira toplina uz pomoć plošnih električnih grijala raspoređenih u obliku polja, pri čemu se temperatura prednje strane ploče mjeri termografskom kamerom. U radu je izveden matematički model procesa izmjene topline što se odvija u generatoru toplinskih obrazaca, koji je riješen metodom konačnih elemenata. Razvijen je model procesa u prostoru stanja i u obliku prijenosne funkcije, te je dokazana stabilnost sustava što ga čine proces i jedinice za vođenje temeljene na načelu povratne veze. Razvijen je i eksperimentalno ispitan sustav za vođenje procesa što se sastoji od računalnog programa za akviziciju i pretvorbu podataka s termografske kamere i algoritama za vođenje procesa. Snagama grijala upravlja se na temelju razlike između zadane temperature i temperature prednje površine ploče generatora određene mjerenjem pomoću termografske kamere.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0125002

Ustanove
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb