Tendencija razvoja na području ispitivanja hrapavosti tehničkih površina (CROSBI ID 523884)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Mahović, Sanjin ; Runje, Biserka
hrvatski
Tendencija razvoja na području ispitivanja hrapavosti tehničkih površina
Zbog potrebe za boljim poznavanjem topografije površine naročito sa funkcionalnog aspekta za ispitivanje hrapavosti površina sve više se koriste 3D metode za ispitivanje hrapavosti površina. Informacije dobivene 3D mjerenjima su daleko opsežnije nego one dobivene na 2D profilima. U radu su date osnovne karakteristike 2D i 3D sustava ispitivanja hrapavosti površina te metode i uređaji sa opisom svih međusobnih prednosti i mana. Očekuje se intenzivan razvoj postojećih metoda i uređaja za 3D ispitivanja topografije površine, posebno na području normizacije prikupljanja podataka, analizi i interpretaciji iz kojih se mogu dobiti dosljedni zaključci u smislu površinske geometrije i njenog funkcionalnog značaja.
površine; 3D mjerenje
nije evidentirano
engleski
Tendency
nije evidentirano
Roughness of surface; 3 D measurements
nije evidentirano
Podaci o prilogu
65-77.
2006.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Međunarodna znanstvena konfeerencija proizvodnog inženjerstva
Cebalo R, Kopač J, Ciglar D
Zagreb: Hrvatska udruga proizvodnog strojarstva (HUPS)
Podaci o skupu
Međunarodna znanstvena konferencija proizvodnog inženjerstva
pozvano predavanje
28.06.2006-01.07.2006
Lumbarda, Hrvatska