Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Forma slijedi konstrukciju? - katedrala sv. Jakova u Šibeniku i geneza trolisnog pročelja (prosptetto trilobato) (CROSBI ID 759428)

Druge vrste radova | stručna ekspertiza

Marković, Predrag Forma slijedi konstrukciju? - katedrala sv. Jakova u Šibeniku i geneza trolisnog pročelja (prosptetto trilobato) // Predavanje održano na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, Oddelek za umetnostno zgodovino, 07.03.2006.. 2006.

Podaci o odgovornosti

Marković, Predrag

hrvatski

Forma slijedi konstrukciju? - katedrala sv. Jakova u Šibeniku i geneza trolisnog pročelja (prosptetto trilobato)

Predavanje je posvećeno jednoj od značajnihih tema u ranorenesansnoj arhitekturi jadranskog bazena - pitanju geneze "trolisnog pročelja", poznatog i kao "lombardsko pročelje", odnosno kao mletačkog tipa ranorenesansne crkvene fasade koje se u veneciji i na području pod vlašču Mletačke republike javljaju poslije sredine 15. st. U literaturi se još uvijek spominje šibenska katedrala Sv. Jakova kao moguće ishodište tog tipa fasade, s jedne strane iz njezine "organske veze" s trobrodnim korpusom crkve iza nje (po logici da fasada idejno nastaje iz volumena crkve, tj. prostorno-konsturktivnog sklopa, kao jednostavno pročelje "poprečnog presjeka"- forma slijedi konstrukciju?), te iz uvjerenja da je ona danas u cjelini nastala po idejnom projektu Jurja Dalmatinca iz 1441. g. koji je započeo graditi njezino svetište i uveo tzv."montažnu tehniku gradnje"). Po tim uvjerenjima šibesnka katedrala je utjecala i na Malatestin hram u Riminiju od L.B. Albertija (1450.) kojemu je pročelje tog tipa nedovršeno ali poznato s jedne medalje Matea di Pastia, te na prvu poznatu crku s takvim tipom pročelja - San Michelle in Isola (1468.-1482). U predavanju sam ukazao na neosnovanost takve pretpostavke prije svega na osnovu činjenice da čitava svodna konstrukcija pa i njezin "trolisni zaključak" na pročelju šibenske katedrale ne nastaje po Jurjevom projektu već po izmijenjenom projektu Nikole Firentinca iz 1475.-1477 g., te na osnovu jasnih individualnih veza Šibenika s crkvom San Michele in Isola koje otjelovljuje lik Ambrosiusa Mihetića, šibenskog plemića koji je upravo u doba nastanka Nikolina projekta u tom samostanu podučavao retoriku. Uzimajući u obzir i novije spoznaje po kojima je pročelje Albertijeve crkve u Riminiju trebalo biti riješeno ipak ponešto drugačije nego što je to osmišljeno na zavjetnoj medalji, iz tog razloga nastanak trolisnog pročelja u čitavom jadranskom bazenu vezao sam upravo na ishodište u Veneciji i Codussijevu crkvu S. Michele in Isola.

šibenska katedrala sv. Jakova; Juraj DAlmatinac; Nikola Firentinac; problem geneze

nije evidentirano

engleski

Form folows construction? - The chathedral of St. James in Šibenik and the genesis of "trefoil facade" (prospetto trilobato)

nije evidentirano

The chathedral of St. James in Šibenik; Giorgio da Sebenico; Niccolo di Giovanni Fiorentino; genesis of the venetian (

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Predavanje održano na Filozofskom fakultetu u Ljubljani, Oddelek za umetnostno zgodovino, 07.03.2006.

2006.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Povijest umjetnosti