Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Zaprašivanje radnog okoliša drvnom prašinom (CROSBI ID 83553)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Horvat, Dubravko ; Kos-Pervan, Ankica Zaprašivanje radnog okoliša drvnom prašinom // Mehanizacija šumarstva, 23 (1998), 3-4; 151-156-x

Podaci o odgovornosti

Horvat, Dubravko ; Kos-Pervan, Ankica

hrvatski

Zaprašivanje radnog okoliša drvnom prašinom

Bukva i hrast su u Hrvatskoj najčešće drvne vrste. Tijekom mehaničke obradbe hrastovine i bukovine prepiljivanjem, glodanjem, tokarenjem, brušenjem i sl., nastala je drvna prašina najznačajniji mogući uzročnik karcinoma nosa i nosne šupljine. Zbog toga je hrvatskim propisima dopuštena ukupna koncentracija drvnih čestica ovih vrsta od 3 mg/m3, a respirabilna 1 mg/m3. Budući da se obradba drva odvija u drvnoprerađivačkim pogonima gdje je i zagađivanje radne okolice drvnom prašinom znatno, istraživanje je razine zaprašenosti u odnosu na dopuštenu provedeno u 4 takva pogona. Ujedno je provedena analiza utjecaja vrste radnih strojeva za prerezivanje (kružna i tračna pila) te djelovanje pneumatskoga odsisnoga uređaja na zaprašenost radnoga okoliša. Gravimetrijskom metodom mjerenja masene koncentracije čestica sakupljani su uzorci ukupne i respirabilne drvne prašine s tri para stacionarnih sakupljača. Raščlambe je mjernih rezultata pokazala da je u većini pogona razina zaprašenosti iznad dopuštene, da tračna pila zaprašuje manje od kružne pile te da se razina zaprašenja može smanjiti pneumatskim odsisnim uređajem.

drvna prašina; bukva; hrast; zaprašenost; štetnost po zdravlje

nije evidentirano

engleski

Wood dust contamination of working areas

nije evidentirano

wood dust; beech; oak; wood dust concentration; healt risk

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23 (3-4)

1998.

151-156-x

objavljeno

0352-5406

Povezanost rada

Šumarstvo, Biotehnologija