Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 277171

Sklerozacija cista u štitnjači


Tomić Brzac, Hrvojka; Halbauer, Mira
Sklerozacija cista u štitnjači // Liječnički Vjesnik 2006, 126 (2006), 4, Supplement. (podatak o recenziji nije dostupan, kongresno priopcenje, stručni)


CROSBI ID: 277171 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sklerozacija cista u štitnjači
(Sclerotherapy of thyroid cysts)

Autori
Tomić Brzac, Hrvojka ; Halbauer, Mira

Izvornik
Liječnički Vjesnik 2006 (0024-3477) 126 (2006), 4, Supplement;

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, kongresno priopcenje, stručni

Ključne riječi
ciste štitnjače; sklerozacija
(thyroid cysts; scleroteraphy)

Sažetak
UVOD: Ciste u štitnjači su čest nalaz i najčešće su benignog karakterara. Sklerozacija cista alkoholom je jednostavna i brza metoda, ali kod nas nedovoljno primjenjena. Prikazujemo naše rezultate liječenja cista u štitnjači 95% alkoholom. ISPITANICI I METODE: U radu su prikazana 32 bolesnika sa cistom u štitnjači, srednje dobi 44 godina, 24 žena i 8 muškaraca. Bolesnici su bili pretežno eutireodini, četvero je liječeno zbog hipertireoze, a jedna bolesnica je liječena zbog hipotireoze. Prema ehografskom prikazu ciste su podijeljene u 4 grupe: ciste bez odjeka, sa sitnim odjecima, ciste sa solidnim tkivom i solidno cistični čvorovi. Prije odluke o sklerozaciji ciste su punktirane, cističan sadržaj je evakuiran i citološki analiziran. Volumem cista mjeren je po formuli za ovoid π /6 x abc, prije i nakon sklerozacije. Nakon evakuacije cističnog sadržaja cista je isprana s 95% sterilnim alkoholom. REZULTATI: Volumem cista prije sklerozacije iznosio je u prosjeku 27 ml (od 1ml- >200 ml), a nakon sklerozacije 13 ml (smanjenje volumena ciste iznosilo je u prosjeku 69% u odnosu na početni volumen). Najbolji rezultati u smanjenju cista dobiveni su kod cista volumena do 10 ml (91 %), a najlošiji kod cista volumena večeg od 50 ml (32%). Bolji rezulati su postignuti kod cista bez internih odjeka, kod kojih je prosječno smanjenje volumena iznosilo 86%, za razliku od solidno cističnih čvorova koji su se u prosjeku smanjili za 54%. Rezultati su postignuti s jednim tretmanom u 18 bolesnika, 2 tretmana u 4 bolesnika, 3 tretmana u 5 bolesnika i više od 4 tretmana u 5 bolesnika. ZAKLJUČAK: Sklerozacija 95% alkoholom je učinkovita metoda liječenja većine bolesnika sa cistom u štitnjači i može zamijeniti operativni zahvat. Kod bolesnika s cistom većom od 50 ml, ako se ne smanji uz ponovljen postupak sklerozacije, indicirano je operativno liječenje. Kod cista sa solidnim tkivom u kojih je nađen hemoragičan sadržaj treba ponoviti punkciju solidnog tkiva i u slučaju suspektnog nalaza uputiti na operaciju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekti:
0214202

Ustanove:
Klinički bolnički centar Zagreb

Profili:

Avatar Url Mira Halbauer (autor)

Avatar Url Hrvojka Tomić-Brzac (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tomić Brzac, Hrvojka; Halbauer, Mira
Sklerozacija cista u štitnjači // Liječnički Vjesnik 2006, 126 (2006), 4, Supplement. (podatak o recenziji nije dostupan, kongresno priopcenje, stručni)
Tomić Brzac, H. & Halbauer, M. (2006) Sklerozacija cista u štitnjači. Liječnički Vjesnik 2006, 126 (4, Supplement).
@article{article, author = {Tomi\'{c} Brzac, Hrvojka and Halbauer, Mira}, year = {2006}, pages = {47}, keywords = {ciste \v{s}titnja\v{c}e, sklerozacija}, journal = {Lije\v{c}ni\v{c}ki Vjesnik 2006}, volume = {126}, number = {4, Supplement}, issn = {0024-3477}, title = {Sklerozacija cista u \v{s}titnja\v{c}i}, keyword = {ciste \v{s}titnja\v{c}e, sklerozacija} }
@article{article, author = {Tomi\'{c} Brzac, Hrvojka and Halbauer, Mira}, year = {2006}, pages = {47}, keywords = {thyroid cysts, scleroteraphy}, journal = {Lije\v{c}ni\v{c}ki Vjesnik 2006}, volume = {126}, number = {4, Supplement}, issn = {0024-3477}, title = {Sclerotherapy of thyroid cysts}, keyword = {thyroid cysts, scleroteraphy} }

Časopis indeksira:


  • Scopus
  • MEDLINE


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Excerpta Medica
  • Index Medicus

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font