Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 277000

Raspodijeljeno usporedno interpretiranje programa u arhitekturama zasnovanim na uslugama


Skrobo, Daniel
Raspodijeljeno usporedno interpretiranje programa u arhitekturama zasnovanim na uslugama 2006., magistarski rad, Fakultet elektrotehnike i racunastva, Zagreb


Naslov
Raspodijeljeno usporedno interpretiranje programa u arhitekturama zasnovanim na uslugama
(Distributed Program Interpretation in Service Oriented Architectures)

Autori
Skrobo, Daniel

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Fakultet elektrotehnike i racunastva

Mjesto
Zagreb

Datum
25.01

Godina
2006

Stranica
180

Mentor
Srbljić, Sinisa

Ključne riječi
Interpretiranje programa ; raspodijeljeni sustavi zasnovani na uslugma ; arhitektura zasnovana na uslugama ; kompozicija usluga zasnovana na opisima procesa.
(Program interpretation ; service-oriented distributed systems ; service-oriented architecture ; process-oriented service composition.)

Sažetak
Programske arhitekture zasnovane na uslugama imaju sve važniju ulogu za oblikovanje i izgradnju računalnih sustava velikih razmjera u globalnoj mreži Internet. Raspodijeljene aplikacije zasnovane na uslugama u globalnoj mreži Internet moguće je graditi primjenom skupa aplikacijskih usluga, raspodijeljenih programa i koordinacijskih mehanizama. Raspodijeljeni programi pozivaju aplikacijske usluge, te se međusobno natječu i surađuju primjenom koordinacijskih mehanizama kako bi ostvarili funkcionalnosti raspodijeljene aplikacije. U magistarskom radu definiran je jezik CL (Coopetition Langauge, CL) koji omogućava izgradnju raspodijeljenih aplikacija zasnovanih na uslugama. Nadalje, definirana je arhitektura i opisano programsko ostvarenje raspodijeljenog interpretatora programa za postavljanje i izvođenje raspodijeljenih aplikacija. Jezik CL definiran je primjenom jezika WSDL (Web Service Description Language) i podskupa naredbi jezika BPEL4WS (Business Process Execution Language for Web Services) koji omogućava opisivanje logike raspodijeljenih programa. Raspodijeljeni programi napisani u jeziku CL su kompaktni, prenosivi i sadrže sve informacije potrebne za njihovo interpretiranje. Izvođenje raspodijeljenih aplikacija napisanih u jeziku CL ostvaruje se primjenom raspodijeljenog interpretatora programa. Raspodijeljeni interpretator ostvaren je kao skup jednostavnih i slabo povezanih interpretatora programa postavljenih na skupu radnih računala u globalnoj mreži Internet. Primjena jezika CL i ostvarenog raspodijeljenog interpretatora omogućava izgradnju, postavljanje i izvođenje raspodijeljenih aplikacija zasnovanih na uslugama sa svojstvima razmjernog rasta i otpornosti na pogreške.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
RačunarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0036051

Ustanove
Fakultet elektrotehnike i računarstva, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Daniel Skrobo, (280694)