Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 275949

PROMJENE U SASTAVU TIJELA KOD ALPSKIH SKIJAŠA


Cigrovski, Vjekoslav; Matković, Bojan; Matković, R. Branka
PROMJENE U SASTAVU TIJELA KOD ALPSKIH SKIJAŠA // Proceeding book 3 rd International Scientific conference on Kinesiology "Kinesioloy-new perspectives" / Milanović, Dragan ; Prot, Franjo (ur.).
Zagreb: Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2002. str. 523-526 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
PROMJENE U SASTAVU TIJELA KOD ALPSKIH SKIJAŠA
(Body composition changes during competitive season in young alpine skiers.)

Autori
Cigrovski, Vjekoslav ; Matković, Bojan ; Matković, R. Branka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceeding book 3 rd International Scientific conference on Kinesiology "Kinesioloy-new perspectives" / Milanović, Dragan ; Prot, Franjo - Zagreb : Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2002, 523-526

Skup
Kinesioloy-new perspectives

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 25-29.09.2002.

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Sastav tijela; mladi alpski skijaši; Hrvatska
(Body composition; young alpine skiers; Croatia)

Sažetak
Istraživanje je provedeno na selekcioniranom uzorku od 15 dječaka, alpskih skijaša, članova Hrvatske nacionalne selekcije u dobi od 11 do 14 godina, koji su u kontinuiranom treningu u trajanju od 3 do 7 godina. Rezultati provedenog testiranja nisu pokazali statistički značajne promjene između mjerenja koja su provedena. Moguće je da je dobni raspon naših ispitanika bio prevelik te da u navedenoj dobi osim trenažnog procesa doprinos morfološkim karakteristikama leži i u procesu rasta i razvoja. Pretpostavka je da je u ispitanika navedene dobi različit početak i doprinos puberteta. Također, na morfološke karakteristike i sastav tijela uvelike utječe kalorijski unos koji nije bio predmet ispitivanja ovog istraživanja. Ovo istraživanje upućuje na važnost određivanja sastava tijela te mase tijela kod sportaša različitih dobnih skupina, kako bi se maksimizirao njihov sportski učinak.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Kineziološki fakultet, Zagreb