Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Statistika za sociološka istraživanja (CROSBI ID 742814)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Pivac, Snježana ; Rozga, Ante Statistika za sociološka istraživanja / Milat, Josip (ur.). Split: Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu, 2006. 264..

Podaci o odgovornosti

Pivac, Snježana ; Rozga, Ante

Milat, Josip

hrvatski

Statistika za sociološka istraživanja

Ovaj udžbenik namijenjen je prvenstveno studentima Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Splitu, ali i svim drugim zainteresiranim korisnicima koji u svom stručnom i znanstvenom radu, baveći se društvenim istraživanjima, primjenjuju statističke metode i tehnike. Rad obuhvaća teorijske osnove i objašnjenja za svako u ovaj rad uključeno područje statistike. Kroz rješavanje velikog broja konkretnih analitičkih primjera daju se objašnjenja dobivenih rezultata i njihovo kritičko vrednovanje. Na kraju udžbenika u sklopu posljednjeg poglavlja nalazi se određeni broj analitičkih primjera koji su ostavljeni korisniku za samostalno rješavanje. Svaki primjer sadrži i rješenja u svrhu kontrole valjanosti usvojenoga gradiva. Na taj način se studentima ne ostavlja dvojbenim ni način pismene provjere znanja te ih se osposobljava da samostalno statistički analiziraju određene pojave na stručno zadovoljavajući način. Primjeri u udžbeniku obrađeni su u SPSS - Statistical Package for the Social Sciences, koji je upravo prilagođen sociološkim istraživanjima. Ovaj program pruža puno mogućnosti za provođenje statičkih metoda i tehnika na konkretnim analizama. Naime, upotrebom statističkih paketa, počevši već od pripremne faze statističkog istraživanja, znatno se skraćuje i pojednostavljuje vrijeme potrebno za primjenu statističkih metoda i tehnika. Na taj se način statistički postupci približavaju mnogim korisnicima. Svaki analitički primjer riješen u SPSS-u u tekstu udžbenika ima oznaku u obliku slike CD-a. Takovi primjeri su priloženi u elektroničkom obliku u dokumentu SPSS i svaki od njih ima i konkretno rješenje u dokumentu Output programa SPSS. Potrebno je napomenuti da će studenti koji nastave obrazovanje na poslijediplomskim studijima biti pripremljen za stručni i znanstveni rad u svojim istraživanjima, gdje se redovito koristi SPSS. Dio studenata koji će se nakon diplomiranja neposredno uključiti u poslovnu praksu, također će imati koristi, jer je danas SPSS redovito najzastupljenija programska potpora u društvenim analizama. Potrebno je napomenuti da je SPSS kompatibilan s Microsoft Excelom, pa se već postojeći podaci iz jednog programa mogu jednostavno kopirati u drugi. Microsoft Excel je jedan od najraširenijih i programa za tablične izračune te je lako dostupan većini korisnika. U radu su korištene oznake i simboli, koji su preuzeti iz standardne statističke literature. Ako se, pak, u literaturi koriste različite oznake, upotrijebljena je češće spominjana verzija. Na kraju istaknimo, ovaj udžbenik je nastao kao rezultat višegodišnjeg iskustva autora kod primjene statističkih metoda u izradi brojnih znanstvenih i stručnih radova, studija i analiza te kao rezultat predavačkog iskustva pri prenošenju znanja iz područja statistike na mnoge generacije studenata splitskoga Ekonomskog fakulteta i drugih društvenih znanosti.

statistika; sociološka istraživanja; analitički primjeri; SPSS

nije evidentirano

engleski

Statistic for social research

nije evidentirano

statistika; sociološka istraživanja; analitički primjeri; SPSS

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Split: Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu

264

2006.

nije evidentirano

objavljeno

953-7395-01-4

Povezanost rada

Ekonomija

Poveznice