Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 274174

Apsolutna žrtva i relativna kompenzacija: Aporije društvenog položaja veterana i državne skrbi za ratne veterane i invalide


Ozren Žunec
Apsolutna žrtva i relativna kompenzacija: Aporije društvenog položaja veterana i državne skrbi za ratne veterane i invalide // Polemos (2006) (znanstveni, prihvaćen)


Naslov
Apsolutna žrtva i relativna kompenzacija: Aporije društvenog položaja veterana i državne skrbi za ratne veterane i invalide
(Absolute Sacrifice and Relative Compensation: Aporia of the Social Position of War Veterans and of the State Care For War Veterans and Disabled Veterans)

Autori
Ozren Žunec

Vrsta, podvrsta
Radovi u časopisima, znanstveni

Izvornik
Polemos (2006)

Status rada
Prihvaćen

Ključne riječi
Veterani; civilizacija; rat; civilno-vojni odnosi; društvena skrb; društvene funkcije
(Veterans; civilization; war; civil-military relations; social care; social functions)

Sažetak
Veterani su temeljna kategorija civilno-vojnih odnosa jer se u njima sabiru i sukobljuju odnosi civilizacije i rata. Pokazuje se da se veterani shvaćaju prvenstveno kao bivši ratnici odnosno ratni veterani, a tek sekundarno kao bivši pripadnici oružanih snaga. Rad istražuje zbog čega u društvenoj odnosno državnoj skrbi za veterane prevladava načelo akumuliranja prava i privilegija koje se ne može naći u skrbi za druge deprivilegirane skupine. Istraživanje pokazuje da to proizlazi iz nemogućnosti kompenzacije ratnog iskustva i žrtve koju vojnik podnosi ili je spreman podnijeti. Zaključuje se da su svi sustavi skrbi neprikladni i da će dokle god bude ratova veterani predstavljati uvijek načelno nerješiv problem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0130999

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ozren Žunec, (83502)