Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Način i uspješnost zadovoljavanja psihosocijalnih potreba djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi smještene u Domu za djecu obiteljskog tipa "Nuevo futuro" (CROSBI ID 523013)

Prilog sa skupa u zborniku | ostalo | međunarodna recenzija

Racz, Aleksandar ; Ajduković, Marina ; Sladović Franz, Branka Način i uspješnost zadovoljavanja psihosocijalnih potreba djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi smještene u Domu za djecu obiteljskog tipa "Nuevo futuro" // Izvaninstitucijski oblici skrbi - Zbornik radova / Sladović Franz, Branka (ur.). Zagreb: MZSS RH, 2005. str. 99-104

Podaci o odgovornosti

Racz, Aleksandar ; Ajduković, Marina ; Sladović Franz, Branka

hrvatski

Način i uspješnost zadovoljavanja psihosocijalnih potreba djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi smještene u Domu za djecu obiteljskog tipa "Nuevo futuro"

Uvodno će se prikazati koncept rada u Domu za djecu obiteljskog tipa "Nuevo futuro" s naglaskom na komparativne različitosti prema konceptu državnih domova i drugim postojećim konceptima izvaninstitucijske skrbi u RH. Cilj rada je prikazati rezultate provedenog znanstvenog istraživanja psihosocijalnih potreba korisnika u "Nuevo futuro" i ocjenu uspješnosti zadovoljavanja utvrđenih potreba, koje je provedeno na cjelokupnoj populaciji korisnika od strane istih istraživača (Studijski centar socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu: prof.dr. M. Ajduković, doc.dr. B. Sladović Franz i Klaudija Kregar) i po istoj metodologiji koja je korištena u trogodišnjem projektu MZSS "Mogućnosti unapređenja skrbi za djecu u dječjim domovima i udomiteljskim obiteljima". Rezultati donose prikaz utvrđenih obilježja psihosocijalnog funkcioniranja djece koja žive u "Nuevo futuro" i njihovu usporedbu s odgovarajućim uzorkom djece koja žive u dječjim domovima kojima je osnivač RH, kao i uzorkom djece iz udomiteljskih obitelji, te kontrolnim uzorkom djece iz bioloških funkcionalnih obitelji. Pokazalo se da su djeca iz Nuevo futuro u usporedbi s drugim skupinama prije izdvajanja bila izložena najvećem broju traumatizirajućih iskustava koji su predstavljali značajan činitelj rizika za njihovo mentalno zdravlje i daljnji razvoj. Međutim, usprkos tome, usporedba aktualnog psihosocijalnog statusa pokazala je da se djeca iz "Nuevo futuro" ne razlikuju statistički značajno u odnosu na djecu koja žive u vlastitim biološkim obiteljima, ali i da pokazuju statistički značajno bolje psihosocijalno funkcioniranje od djece koja žive u dječjim domovima prema gotovo svim ispitivanim parametrima, te da se može zaključiti da "Nuevo futuro" predstavlja alternativni koncept izvan institucijske skrbi o djeci koji uspijeva vrlo uspješno zadovoljiti složene psihosocijalne potrebe djece. S obzirom i na cost-benefit analizu troškova u odnosu na postignute rezultate, radi se o konceptu koji u usporedbi s konceptom držvanih domova, uz značajno manje materijalne troškove, postiže statistički značajno kvalitetnije zadovoljavanje psihofizičkih potreba djece, te kao takav predstavlja uspješnu alternativu konceptu klasičnih držvanih domova i nenadomjestiv oblik smještaja za dio djece koja, zbog visoko rizičnih traumatizirajućih iskustava prije izdvajanja i brojnih potreba, ne mogu biti uspješno zbrinuta u sadašnjem udomiteljstvu.

Nuevo futuro; dom za djecu obiteljskog tipa

nije evidentirano

engleski

The style and the efficacy of fulfillment of psychosocial needs of children without appropriate parental care, that are placed in small group-home “ Nuevo futuro”

nije evidentirano

Nuevo futuro; small group-home

nije evidentirano

Podaci o prilogu

99-104.

2005.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Izvaninstitucijski oblici skrbi - Zbornik radova

Sladović Franz, Branka

Zagreb: MZSS RH

Podaci o skupu

II. simpozij socijalnih radnika

predavanje

09.05.2005-11.05.2005

Zadar, Hrvatska

Povezanost rada

Pravo, Socijalne djelatnosti