Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Trends in food production (CROSBI ID 522863)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad

Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Šubarić, Drago Trendovi u proizvodnji prehrambenih proizvoda / Trends in food production // Zbornik Prvog kongresa hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva / Barišić, Pavo (ur.). Zagreb: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, 2006. str. 545-546-x

Podaci o odgovornosti

Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Šubarić, Drago

engleski

Trends in food production

Prehrambena industrija mora slijediti trendove prisutne u Europi i svijetu u pogledu asortimana, tehnologije i procesno-tehnoloških rješenja uvažavajući etničke i regionalne specifičnosti. Fizičke i kemijske značajke sastojaka, način na koji se kombiniraju i kako su postavljeni u prehrambenom proizvodu, imaju važan utjecaj na intenzitet funkcionalnih značajki hrane koji su važni za njenu preradu, čuvanje i konzumiranje. Istraživanja na području proizvodnje hrane trebaju doprinijeti povećanju konzumiranja proizvoda s povećanom prehrambenom vrijednošću, smanjenom kalorijskom vrijednošću, sa smanjenim udjelom masti, soli i šećera, sa smanjenim alergenskim svojstvima, niskim udjelom toksičnih tvari, "bio" i "eko" hrana, te hrana proizvedena održivim i nisko interveniranim uzgojem. U proizvodnji hrane postavljaju se novi zahtjevi, povezani sa sigurnošću hrane, novim tehnologijama, sirovinama i nadzorom procesa, koji predstavljaju novi izazov u nadzoru kakvoće. Za nove zahtjeve potrebne su i nove metode nadzora. Biološki postupci (npr. Enzimski testovi za određivanje prisutnosti pesticida, genotoksični testovi za pojedine aditive) koriste se za brzo određivanje kvalitete i zdravstvene ispravnosti pojedinih sirovina za prehrambenu industriju. S metodološkog stajališta može se očekivati rastuća primjena nedestruktivnih brzih fizikalnih metoda, kao što su NIR i NIT tehnike, NMR, FTA, računalna analiza slike i dr. Brz i učinkovit nadzor nad sirovinama kao i nad gotovim prehrambenim proizvodima našli su primjenu i u hrvatskim laboratorijima. Na području proizvodnje prehrambenih proizvoda zamijećene su značajne sličnosti nacionalnih projekata i R&D prioriteta u većini zemalja EU, pa čak i dupliranja. Stoga je potrebna uža povezanost znanstvenika i zajednički rad na projektima, te dostupnost opreme i znanstvenih rezultata.

food production; nutritional value; food safety; analitical methods

nije evidentirano

hrvatski

Trendovi u proizvodnji prehrambenih proizvoda

Prehrambena industrija mora slijediti trendove prisutne u Europi i svijetu u pogledu asortimana, tehnologije i procesno-tehnoloških rješenja uvažavajući etničke i regionalne specifičnosti. Fizičke i kemijske značajke sastojaka, način na koji se kombiniraju i kako su postavljeni u prehrambenom proizvodu, imaju važan utjecaj na intenzitet funkcionalnih značajki hrane koji su važni za njenu preradu, čuvanje i konzumiranje. Istraživanja na području proizvodnje hrane trebaju doprinijeti povećanju konzumiranja proizvoda s povećanom prehrambenom vrijednošću, smanjenom kalorijskom vrijednošću, sa smanjenim udjelom masti, soli i šećera, sa smanjenim alergenskim svojstvima, niskim udjelom toksičnih tvari, "bio" i "eko" hrana, te hrana proizvedena održivim i nisko interveniranim uzgojem. U proizvodnji hrane postavljaju se novi zahtjevi, povezani sa sigurnošću hrane, novim tehnologijama, sirovinama i nadzorom procesa, koji predstavljaju novi izazov u nadzoru kakvoće. Za nove zahtjeve potrebne su i nove metode nadzora. Biološki postupci (npr. Enzimski testovi za određivanje prisutnosti pesticida, genotoksični testovi za pojedine aditive) koriste se za brzo određivanje kvalitete i zdravstvene ispravnosti pojedinih sirovina za prehrambenu industriju. S metodološkog stajališta može se očekivati rastuća primjena nedestruktivnih brzih fizikalnih metoda, kao što su NIR i NIT tehnike, NMR, FTA, računalna analiza slike i dr. Brz i učinkovit nadzor nad sirovinama kao i nad gotovim prehrambenim proizvodima našli su primjenu i u hrvatskim laboratorijima. Na području proizvodnje prehrambenih proizvoda zamijećene su značajne sličnosti nacionalnih projekata i R&D prioriteta u većini zemalja EU, pa čak i dupliranja. Stoga je potrebna uža povezanost znanstvenika i zajednički rad na projektima, te dostupnost opreme i znanstvenih rezultata.

prehrambena industrija; prehrambena vrijednost; sigurnost hrane; metode analize

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

545-546-x.

2006.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik Prvog kongresa hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva

Barišić, Pavo

Zagreb: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske

Podaci o skupu

Nepoznat skup

pozvano predavanje

29.02.1904-29.02.2096

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija