Trends in food production (CROSBI ID 522863)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Ugarčić-Hardi, Žaneta ; Šubarić, Drago
engleski
Trends in food production
Prehrambena industrija mora slijediti trendove prisutne u Europi i svijetu u pogledu asortimana, tehnologije i procesno-tehnoloških rješenja uvažavajući etničke i regionalne specifičnosti. Fizičke i kemijske značajke sastojaka, način na koji se kombiniraju i kako su postavljeni u prehrambenom proizvodu, imaju važan utjecaj na intenzitet funkcionalnih značajki hrane koji su važni za njenu preradu, čuvanje i konzumiranje. Istraživanja na području proizvodnje hrane trebaju doprinijeti povećanju konzumiranja proizvoda s povećanom prehrambenom vrijednošću, smanjenom kalorijskom vrijednošću, sa smanjenim udjelom masti, soli i šećera, sa smanjenim alergenskim svojstvima, niskim udjelom toksičnih tvari, "bio" i "eko" hrana, te hrana proizvedena održivim i nisko interveniranim uzgojem. U proizvodnji hrane postavljaju se novi zahtjevi, povezani sa sigurnošću hrane, novim tehnologijama, sirovinama i nadzorom procesa, koji predstavljaju novi izazov u nadzoru kakvoće. Za nove zahtjeve potrebne su i nove metode nadzora. Biološki postupci (npr. Enzimski testovi za određivanje prisutnosti pesticida, genotoksični testovi za pojedine aditive) koriste se za brzo određivanje kvalitete i zdravstvene ispravnosti pojedinih sirovina za prehrambenu industriju. S metodološkog stajališta može se očekivati rastuća primjena nedestruktivnih brzih fizikalnih metoda, kao što su NIR i NIT tehnike, NMR, FTA, računalna analiza slike i dr. Brz i učinkovit nadzor nad sirovinama kao i nad gotovim prehrambenim proizvodima našli su primjenu i u hrvatskim laboratorijima. Na području proizvodnje prehrambenih proizvoda zamijećene su značajne sličnosti nacionalnih projekata i R&D prioriteta u većini zemalja EU, pa čak i dupliranja. Stoga je potrebna uža povezanost znanstvenika i zajednički rad na projektima, te dostupnost opreme i znanstvenih rezultata.
food production; nutritional value; food safety; analitical methods
nije evidentirano
hrvatski
Trendovi u proizvodnji prehrambenih proizvoda
Prehrambena industrija mora slijediti trendove prisutne u Europi i svijetu u pogledu asortimana, tehnologije i procesno-tehnoloških rješenja uvažavajući etničke i regionalne specifičnosti. Fizičke i kemijske značajke sastojaka, način na koji se kombiniraju i kako su postavljeni u prehrambenom proizvodu, imaju važan utjecaj na intenzitet funkcionalnih značajki hrane koji su važni za njenu preradu, čuvanje i konzumiranje. Istraživanja na području proizvodnje hrane trebaju doprinijeti povećanju konzumiranja proizvoda s povećanom prehrambenom vrijednošću, smanjenom kalorijskom vrijednošću, sa smanjenim udjelom masti, soli i šećera, sa smanjenim alergenskim svojstvima, niskim udjelom toksičnih tvari, "bio" i "eko" hrana, te hrana proizvedena održivim i nisko interveniranim uzgojem. U proizvodnji hrane postavljaju se novi zahtjevi, povezani sa sigurnošću hrane, novim tehnologijama, sirovinama i nadzorom procesa, koji predstavljaju novi izazov u nadzoru kakvoće. Za nove zahtjeve potrebne su i nove metode nadzora. Biološki postupci (npr. Enzimski testovi za određivanje prisutnosti pesticida, genotoksični testovi za pojedine aditive) koriste se za brzo određivanje kvalitete i zdravstvene ispravnosti pojedinih sirovina za prehrambenu industriju. S metodološkog stajališta može se očekivati rastuća primjena nedestruktivnih brzih fizikalnih metoda, kao što su NIR i NIT tehnike, NMR, FTA, računalna analiza slike i dr. Brz i učinkovit nadzor nad sirovinama kao i nad gotovim prehrambenim proizvodima našli su primjenu i u hrvatskim laboratorijima. Na području proizvodnje prehrambenih proizvoda zamijećene su značajne sličnosti nacionalnih projekata i R&D prioriteta u većini zemalja EU, pa čak i dupliranja. Stoga je potrebna uža povezanost znanstvenika i zajednički rad na projektima, te dostupnost opreme i znanstvenih rezultata.
prehrambena industrija; prehrambena vrijednost; sigurnost hrane; metode analize
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
545-546-x.
2006.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik Prvog kongresa hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva
Barišić, Pavo
Zagreb: Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske
Podaci o skupu
Nepoznat skup
pozvano predavanje
29.02.1904-29.02.2096