Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj probiotičkih starter kultura Lactobacillus acidophilus M92 i Enterococcus faecium L3 na fermentaciju soka kupusa (CROSBI ID 345475)

Ocjenski rad | diplomski rad

Leboš, Andreja Utjecaj probiotičkih starter kultura Lactobacillus acidophilus M92 i Enterococcus faecium L3 na fermentaciju soka kupusa / Kos, Blaženka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Leboš, Andreja

Kos, Blaženka

hrvatski

Utjecaj probiotičkih starter kultura Lactobacillus acidophilus M92 i Enterococcus faecium L3 na fermentaciju soka kupusa

U ovom je radu ispitana primjena odabranih bakterijskih kultura Lactobacillus acidophilus M92, Enterococcus faecium L3 i Leuconostoc mesenteroides LMG 7954 za proizvodnju fermentiranog probiotičkog napitka od soka kupusa. Autohtono prisutne bakterije mliječne kiseline nisu bile dostatne za spontanu fermentaciju soka kupusa, jer je koncentracija proizvedene mliječne kiseline bila niska tijekom 72 sata fermentacije, a pH vrijednost je iznosila od 5, 95-6, 21. Zbog toga je provedena kontrolirana fermentacija soka kupusa s probiotičkim sojevima Lactobacillus acidophilus M92 i Enterococcus faecium L3, te starter kulturom Leuconostoc mesenteroides LMG 7954. Tijekom kontrolirane fermentacije soka kupusa, probiotički sojevi proizveli su cca 10 g/L mliječne kiseline, pH vrijednost je iznosila oko 4, 0, a broj živih stanica je ostao visok (~10 stanica/ml). Visok broj živih stanica probiotičkih sojeva Lactobacillus acidophilus M92 i Enterococcus faecium L3 održao se tijekom 4 tjedna čuvanja pri temperaturi od 4 C. Primijenjene starter kulture preživjele su proces liofilizacije u visokom broju (cca 108 stanica/ml), a kao najotporniji pokazao se soj Leuconostoc mesenteroides LMG 7954. Broj živih stanica liofiliziranih bakterijskih kultura ostao je nepromijenjen tijekom tri mjeseca čuvanja. Nadalje, bakterijske kulture, izolirane tijekom spontane fermentacije soka kupusa, ispitane su kao autohtoni sojevi bakterija mliječne kiseline za primjenu u proizvodnji fermentiranog soka kupusa. SDS-PAGE elektroforeza 13 bakterijskih izolata pokazala je da se radi o 7 različitih sojeva bakterija. Svi bakterijski izolati, kao i primjenjene starter kulture, pokazali su antibakterijsko djelovanje prema šest različitih test mikroorganizama što je jedno od važnih svojstava potencijalnih starter kultura.

Lactobacillus acidophilus; Enterococcus faecium; Leuconostoc mesenteroides; probiotičke starter kulture; SDS-PAGE elektroforeza; fermentacija soka kupusa

nije evidentirano

engleski

Influence of the probiotic starter cultures Lactobacillus acidophilus M92 and Enterococcus faecium L3 on cabbage juice fermentation

nije evidentirano

Lactobacillus acidophilus; Enterococcus faecium; Leuconostoc mesenteroides; probiotic starter cultures; SDS-PAGE electrophoresis; cabbage juice fermentation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

76

10.11.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija