Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 272848

Bura na riječkom području


Bajić, Alica
Bura na riječkom području // Zbornik radova s II znanstvenog skupa “ ; Istraživanje prirodoslovnih značajki riječkog područja"
Rijeka: Prirodoslovni muzej Rijeka, 2006. (demonstracija, nije recenziran, sažetak, stručni)


Naslov
Bura na riječkom području
(Bura wind on the Rijeka region)

Autori
Bajić, Alica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Zbornik radova s II znanstvenog skupa &#8220 ; Istraživanje prirodoslovnih značajki riječkog područja" / - Rijeka : Prirodoslovni muzej Rijeka, 2006

Skup
Zbornik radova s II znanstvenog skupa &#8220 ; Istraživanje prirodoslovnih značajki riječkog područja"

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 14-17.06.2006

Vrsta sudjelovanja
Demonstracija

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Bura; riječko područje; vjetar
(Wind; bura; Rijeka)

Sažetak
Bura je hladan, jak i mahovit vjetar koji daje osnovno obilježje klime šireg riječkog područja. Najveće trenutne brzine bure tu dosežu vrijednosti veće od 200 km/h. Primjeri analize podataka mjerenja smjera i brzine vjetra na lokacijama grada Rijeke i Melina, te mosta Krk dokazuju da je bura meteorološki fenomen čije značajke izuzetno variraju od lokacije do lokacije. Posebno je značajna vremenska promjenjivost njene brzine koja se u dvije uzastopne sekunde može promijeniti za više od 50 km/h. Nagli porast brzine vjetra, njena česta i velika promjenjivost s vremenom i prostorom uvelike utječu na sve gospodarske grane koje ovise o vremenu, a posebice na cestovni promet. Stoga je za sigurnost prometa veoma važno poznavati karakteristike vjetra kako bi se mogle definirati granične vrijednosti njegove brzine kod kojih je potrebno regulirati brzinu vozila ili obustaviti promet. Poseban značaj pri tome imaju kvalitetni izmjereni podaci smjera i brzine vjetra u što duljem vremenskom razdoblju na što više lokacija od interesa i atmosferski modeli koji omogućuju prognozu nastanka i razvoja bure na području od interesa s velikom prostornom rezolucijom. Jedan od takvih modela je i mezoskalnih prognostički model atmosphere ALADIN čiji se rezultati operativno koriste u Državnom hidrometeorološkom zavodu za potrebe prognoze vremena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
083134

Ustanove
Državni hidrometeorološki zavod

Autor s matičnim brojem:
Alica Bajić, (95224)