Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 272323

Predviđanja stečaja i indikatori ranog upozorenja


Vitezić, Neda
Predviđanja stečaja i indikatori ranog upozorenja // Financijsko restrukturiranje profitnog i neprofitnog sektora u Hrvatskoj / Tadijančević, Stjepan ; Cota, Bogomil (ur.).
Zagreb: Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika, 2006. str. 195-203 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Predviđanja stečaja i indikatori ranog upozorenja
(Bankruptcy prediction and indicators of early warning)

Autori
Vitezić, Neda

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Financijsko restrukturiranje profitnog i neprofitnog sektora u Hrvatskoj / Tadijančević, Stjepan ; Cota, Bogomil - Zagreb : Hrvatska zajednica računovođa i financijskih djelatnika, 2006, 195-203

Skup
XLI. simpozij Financijsko restrukturiranje profitnog i neprofitnog sektora u Hrvatskoj

Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, 08-10.06.2006

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Stečaj; predviđanja; financijska kriza; pokazatelji
(Bankruptcy; prediction; financial crisis; indicators)

Sažetak
Pri analizi rizika i mogućnosti stečaja te predlaganju modela izbjegavanja neuspjeha treba poći prije svega od internih slabosti konkretnog poduzeća i situacije u okruženju. Poduzeće postaje neuspješnim ako ne ostvaruje svoje zacrtane ciljeve, pa je stoga jedno od osnovnih polazišta u strategiji izbjegavanja rizika poduzeća imati plan – strateški i operativni. Nadalje poduzeće treba poslovati racionalno, biti fleksibilno i brzo se prilagođavati, te imati takvu strukturu kadrova koja je sposobna brzo rješavati probleme. U prognoziranju financijske krize poduzeća i mogućnosti stečaja nužno je uključiti i kvalitativnu komponentu upravljanja najčešće izraženu kroz atribute korporativnog upravljanja. Uloga menadžmenta i uprave je tu dominantna jer donošenje odluka treba biti bazirano na kvalitetnim podacima i analizama. Smanjenje tržišnog udjela poduzeća je prvi simptom krize a ogleda se u padu prometa i prihoda, nižoj rentabilnosti poslovanja. To je popraćeno slabljenjem likvidnosti i rastom prezaduženosti. Brzom reakcijom i poduzimanjem mjera poduzeće se može rehabilitirati ili pak otvoriti stečajni postupak. Optimalnog, odnosno sigurnog modela prognoziranja neuspjeha i stečaja nema. Najčešće se svode na statističke modele izbora relevantnih pokazatelja, no sve je više pokušaja kombiniranja kvalitativnih pokazatelja i informacija vezanim za korporativno upravljanje s tradicionalnim financijskim indikatorima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0081001

Ustanove
Ekonomski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Neda Vitezić, (155052)