Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 272229

Sekularne promjene temperaturnih suma u Hrvatskoj


Vučetić, Višnjica; Vučetić, Marko
Sekularne promjene temperaturnih suma u Hrvatskoj // X. kongres Hrvatskog tloznanstvenog društva "Uloge tla u okolišu" / Kisić, Ivica (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2006. str. 81-81 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Sekularne promjene temperaturnih suma u Hrvatskoj
(Secular variations of temperature sums in Croatia)

Autori
Vučetić, Višnjica ; Vučetić, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
X. kongres Hrvatskog tloznanstvenog društva "Uloge tla u okolišu" / Kisić, Ivica - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2006, 81-81

Skup
X. kongres Hrvatskog tloznanstvenog društva "Uloge tla u okolišu"

Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 14-17.06.-2006

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Temperaturne sume ; linearni trend ; Hrvatska
(Temperature sums ; linear trend ; Croatia)

Sažetak
Najjednostavniji prikaz utjecaja temperature zraka na biljke su sume potrebnih aktivnih temperatura zraka. S tim su razlogom analizirane temperaturne sume, TS, za različite temperaturne pragove (0°C, 5°C, 10°C 15°C, 20°C i 25°C ) za meteorološke postaje Zagreb-Grič, Osijek, Gospić, Crikvenica i Hvar u razdoblju 1901– 2000. (osim Gospić 1902– 2000). Pored godišnjih vrijednosti prikazane su TS za topli (travanj– rujan) i hladni dio godine (listopad– ožujak). Usporedba sekularnog niza s normalom 1961– 1990. pokazuje pozitivno odstupanje za sve postaje osim Hvara gdje je negativno odstupanje do temperaturnog praga 10°C. Analize linearnog trenda i Mann-Kendallovog testa pokazuju signifikantni trend srednjih godišnjih vrijednosti TS na razini 0.05 za postaje Zagreb-Grič, Crikvenica i Hvar. Za Hvar to vrijedi i za hladni i topli dio godine za sve pragove, a u Crikvenici samo za pragove 0°C i 5°C. Uzrok porasta godišnjih vrijednosti TS na postaji Zagreb-Grič, ne može se samo tražiti u globalnom zagrijavanju već i u naglom širenju grada Zagreba u posljednjih stotinjak godina. Progresivni test trenda godišnjih vrijednosti TS u Hvaru pokazuje da je signifikantno povećanje TS započelo početkom šezdesetih godina 20. st. za pragove manje od 10°C dok za veće pragove početkom osamdesetih. U Crikvenici povećanje godišnjih TS bilo je u dva navrata. Prvo signifikantno razdoblje trajalo je od kraja dvadesetih do početka pedesetih, a drugo je započelo u ranim devedesetim godinama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeofizikaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0004003

Ustanove
Državni hidrometeorološki zavod