Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 271984

Ostvarivanje solidarnosti po supsidijarnosti


Baloban, Stjepan
Ostvarivanje solidarnosti po supsidijarnosti // Bogoslovska smotra-Ephemerides theologicae Zagrabienses, 75 (2005), 4; 1019-1043 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 271984 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ostvarivanje solidarnosti po supsidijarnosti
(Realising Solidarity by Subsidiarity)

Autori
Baloban, Stjepan

Izvornik
Bogoslovska smotra-Ephemerides theologicae Zagrabienses (0352-3101) 75 (2005), 4; 1019-1043

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
osobna i društvena solidarnost; amoralni familizam; opće dobro; supsidijarnost u društvu; supsidijarnost u Crkvi
(personal and social solidarity; amoral Familism; common good; subsidiarity in society; subsidiarity in the Church)

Sažetak
Autor u ovom radu polazi od teoretske pretpostavke o povezanosti solidarnosti i supsidijarnosti i na osnovu toga pokazuje važnost supsidijarnosti za funkcioniranje solidarnosti, posebno društvene solidarnosti. U radu se koriste određena empirijska istraživanja, a posebno po prvi puta empirijsko istraživanje unutar projekta Praćenje siromaštva u Hrvatskoj. U tom posljednjem, spomenutom, istraživanju pokušalo se dohvatiti i odnos prema supsidijarnosti u Hrvatskoj. U prvoj točki Visoka razina osobne i niska razina društvene solidarnosti pokazuje se opće rašireni fenomen u postkomunističkim zemljama, tj. niska razina društvene solidarnosti što se odnosi i na hrvatsko društvo. U drugoj točki Način života u Hrvatskoj ne pogoduje prakticiranju solidarnosti autor pokazuje kako određeni oblici ponašanja hrvatskih građana (primjerice slabo štede, slabo cijene samostalnost, spremnost na pomoć drugima i samoobrazovanje) odnosno način života 'iznad vlastitih mogućnosti' (preko kredita koje sve teže otplaćuju) povećava nepovjerenje i otežava stvaranje 'ozračja solidarnosti'. Treća točka Supsidijarnost -nepoznata stvarnost? donosi rezultate koji govore o praktičnom nefunkcioniranju supsidijarnosti u Hrvatskoj i raspravlja o preprekama za razvoj supsidijarnosti (primjerice etos amoralnog familizma). Četvrta točka Supsidijarnost otvara nove mogućnosti sudjelovanja što se može primijeniti na funkcioniranje solidarnosti ukazuje na smisao i značenje supsidijarnosti u europskom društvu. Naglašava se ontološko- antropološko utemeljenje supsidijarnosti u socijalnom nauku Crkve. Iz rada proizlazi, što se onda pokazuje i u zaključku, da je supsidijarnost nužno potrebna za jačanje društvene solidarnosti u Hrvatskoj. U Hrvatskoj je potrebno tražiti određene modele djelovanja kako bi se stvorilo 'ozračje solidarnosti' i ujedno postupno razvijala supsidijarnost. Na konkretnoj razini moguće je razviti radionice u kojima bi se ljudi upućivali u supsidijarnost kao princip organizacije društvenoga života koji pridonosi prakticiranju solidarnosti, posebno društvene solidarnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
TeologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0203007

Ustanove
Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Stjepan Baloban (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Baloban, Stjepan
Ostvarivanje solidarnosti po supsidijarnosti // Bogoslovska smotra-Ephemerides theologicae Zagrabienses, 75 (2005), 4; 1019-1043 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Baloban, S. (2005) Ostvarivanje solidarnosti po supsidijarnosti. Bogoslovska smotra-Ephemerides theologicae Zagrabienses, 75 (4), 1019-1043.
@article{article, author = {Baloban, S.}, year = {2005}, pages = {1019-1043}, keywords = {personal and social solidarity, amoral Familism, common good, subsidiarity in society, subsidiarity in the Church}, journal = {Bogoslovska smotra-Ephemerides theologicae Zagrabienses}, volume = {75}, number = {4}, issn = {0352-3101}, title = {Realising Solidarity by Subsidiarity}, keyword = {personal and social solidarity, amoral Familism, common good, subsidiarity in society, subsidiarity in the Church} }