Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kvaliteta stanovanja u mreži naselja Hrvatske (CROSBI ID 127479)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Svirčić Gotovac, Anđelina Kvaliteta stanovanja u mreži naselja Hrvatske // Sociologija sela, 44 (2006), 171; 105-127

Podaci o odgovornosti

Svirčić Gotovac, Anđelina

hrvatski

Kvaliteta stanovanja u mreži naselja Hrvatske

Rad je tematski povezan sa znanstveno– istraživačkim projektom Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu pod naslovom Sociološki aspekti mreže naselja u kontekstu tranzicije, koji je realiziran u periodu od 2002. do 2005. godine. U sklopu toga provedeno je terensko istraživanje 2004. godine, a dio dobivenih podataka iz njega bit će tema ovoga rada. Navedeni se projekt odnosio na sociološko istraživanje mreže naselja u cijeloj Hrvatskoj, s veličinom uzorka od ukupno 154 naselja različitog tipa. Mreža naselja je sustav urbanih i ruralnih naselja koji zajedno čine prostornu i funkcionalnu cjelinu. Predmet istraživanja rada jest ispitati kvalitetu života u mreži naselja, i to preko elemenata stanovanja, opremljenosti kućanstava, te opremljenosti neposredne okoline ili susjedstva u naseljima. Iz dobivenih rezultata istraživanja utvrdila se postojeća kvaliteta stanovanja u naseljima, te primarna i sekundarna razina opremljenosti kućanstava u mreži naselja. Očekivano, rezultati su najbolji za najveće gradove, naročito za Zagreb, a najlošiji za seoska naselja. Općenito se potvrdila postojeća hijerarhijska struktura ispitivane mreže naselja, sa Zagrebom na vrhu. Međutim, u detaljnoj analizi zamijetili smo da je situacija ipak znatno kompleksnija. Često su podaci bolji za makroregionalne i regionalne centre nego za Zagreb, a za seoska su naselja bolja nego za gradska, ali to ovisi o ispitivanom kriteriju ili elementu kvalitete života odnosno stanovanja.

mreža naselja; kvaliteta života; tranzicija; globalizacija; stanovanje; opremljenost kućanstava; opremljenost neposredne okoline (susjedstva).

nije evidentirano

engleski

The Quality of Living in the Settlements Network in Croatia

nije evidentirano

Settlements network; quality of living; transition; globalization; dwelling; quality of equipment of the households and immediate surrounding (neighborhood).

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44 (171)

2006.

105-127

objavljeno

0038-0326

Povezanost rada

Sociologija