Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

T7D jedinstveni transformacijski model HTRS96/HDKS (CROSBI ID 759024)

Druge vrste radova | računalni programski paket

Bašić, Tomislav ; Šljivarić, Marko T7D jedinstveni transformacijski model HTRS96/HDKS // Državna geodetska uprava Republike Hrvatske, T7D, verzija 2006. 2006.

Podaci o odgovornosti

Bašić, Tomislav ; Šljivarić, Marko

hrvatski

T7D jedinstveni transformacijski model HTRS96/HDKS

Računalni programski paket T7D omogućuje izvođenje vrlo točne transformacije između novog službenog položajnog datuma HTRS96 i nasljeđenog povijesnog datuma HDKS i to u bilo kojoj točki na teritoriju Hrvatske. Izrađena programska aplikacija, pored toga što treba uzima u obzir službeni model geoida, otvorena je za buduće dodavanje novih identičnih točaka u svrhu poboljšanja modela, a sadrži sljedeće module: modul za transformaciju elipsoidnih koordinata HDKS (Bessel) / HTRS96 (GRS80) i obrnuto, modul za transformaciju pravokutnih kartezijevih koordinata HDKS (Bessel) / HTRS96 (GRS80) i obrnuto, modul za transformaciju ravninskih koordinata Gauss-Krueger (Bessel) / HTRS96/TM (GRS80) i obrnuto, modul za konverziju koordinata u geocentrične i projekcijske (i obrnuto) u oba referentna sustava HTRS96 i HDKS, te modul za transformaciju iz ITRFyy u ETRS89 odnosno HTRS96. Novi GRID model transformacije između nasljeđenog lokalnog HDKS i globalnog geocentričkog HTRS96 datuma, sastoji se od jedinstvene 7­parametarske transformacije za cijelu državu i modeliranja distorzije u pravilnom rasteru, za što je korišteno trenutno raspoloživih i pouzdanih 1780 identičnih točaka u obadva sustava, empirijski iznađene funkcije kovarijance distorzije te metoda kolokacije po najmanjim kvadratima. Konačni rezultat - komjutorski program T7D osigurava točnost transformacije od ± 10 cm na području cijele Hrvatske.

komjutorski program; transformacija koordinata; HTRS96/HDKS

nije evidentirano

engleski

T7D unique transformation model HTRS96/HDKS

nije evidentirano

computer programm; coordinate transformation; HTRS96/HDKS

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Državna geodetska uprava Republike Hrvatske, T7D, verzija 2006

2006.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Geodezija