Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Silaža (CROSBI ID 126930)

Prilog u časopisu | stručni rad

Domaćinović, Matija Silaža // Nova zemlja : revija za vrt, obitelj i agrar, 15 (2006), 36; 20-23

Podaci o odgovornosti

Domaćinović, Matija

hrvatski

Silaža

Siliranje je drugi specifičan način konzerviranja stočne hrane, pri čemu se u biljnoj masi zadržava izvorni prirodni oblik i hranjiva vrijednost. Stvaranjem poželjnih uvjeta u siliranom materijalu se provocira razmnožavanje bakterija mliječno-kiselog vrenja, koje koristeći jednostavne šećere stvaraju mliječnu kiselinu. Kako je mliječna kiselina konzervans, to se njenim stvaranjem u siliranom bilju ujedno vrši proces konzerviranja. Iako je siliranje kao metoda konzerviranja svježe voluminozne hrane poznata oko 1.500 godina prije Krista, značajnije se koristi u pripremi stočne hrane od kraja 19. st. (L.Paster 1857.). Zbog prednosti prema drugim načinima konzerviranja svježe voluminozne hrane, silaža je vrlo zastupljena kao komponenta stočne hrane u zemljama s razvijenom stočarskom proizvodnjom. Zemlje Zapadne Europe od ukupno proizvedene voluminozne hrane u siliranom obliku koristi oko 80– 95 %, dok u Hrvatskoj tek 10 %.

silaža ; krmivo ; životinja

nije evidentirano

engleski

Silage

nije evidentirano

silage ; feed ; animal

nije evidentirano

Podaci o izdanju

15 (36)

2006.

20-23

objavljeno

1330-3821

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)