Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 267878

Electromagnetic radiation as an ecological factor in traffic environment


Periša, Marko; Vujić, Miroslav; Sertić, Antun
Electromagnetic radiation as an ecological factor in traffic environment // ISEP 2006 - Intelligent transport systems - ITS on human scale / Srečko Janša, Mario Anžek, Boštjan Hernavs (ur.).
Ljubljana: ELlektrotehnička zveza Slovenije, 2006. (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Electromagnetic radiation as an ecological factor in traffic environment
(Electromagnetic Radiation as an Ecological Factor in Traffic Environment)

Autori
Periša, Marko ; Vujić, Miroslav ; Sertić, Antun

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
ISEP 2006 - Intelligent transport systems - ITS on human scale / Srečko Janša, Mario Anžek, Boštjan Hernavs - Ljubljana : ELlektrotehnička zveza Slovenije, 2006

ISBN
961-6187-45-7

Skup
Intelligent transport systems - ITS on human scale

Mjesto i datum
Ljubljana, Slovenia, 06-07.04.2006

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Elektromagnetska kompatibilnost (EMC); elektromagnetsko onečišćenje okoliša; zaštita okoliša u ITS okruženju; gospodarenje okolišem; propisi i norme za zaštitu.
(Electromagnetic compatibility (EMC); electromagnetic environment pollution; environmental protection in ITS envirnoment; environmental management; environmental protection regulations and norms.)

Sažetak
Štetna djelovanja EM (elektromagnetskih) polja na električne i ostale sustave u okolišu prepoznat je i kad je zastupljenost izvora EM polja bila bitno manja od današnje. Od tada, zastupljenost električnih postrojenja rasla je eksponencijalno, a u tolikoj je mjeri porastao broj i složenost problema elektromagnetske kompatibilnosti (EMC). Veliki broj električnih, radijskih, informatičkih, medicinskih, upravljačkih i drugih uređaja u prostoru, stvara međudjelovanja koja ne ostavljaju mjesta slučajnom pristupu. Stoga je potrebno tehničkim mjerama osigurati usklađivanje djelovanja uređaja tako da svojim radom ne stvaraju EM smetnje drugim društvenim i prirodnim sustavima. U tu svrhu u Europi je prihvaćena specifikacija sustava i normi, koje su kasnije prihvaćene kao ETSI norme. Norma definira skupinu tehničkih rješenja, iz koje je za svaku primjenu potrebno pažljivo odabrati skup prilagođen stvarnim uvjetima realizacije. Utjecaj elektromagnetskog zračenja proučava se tako da se može različitim načinima, mjerama i postupcima djelovati na njegovo smanjenje. U tehnički razvijenim zemljama njihova učestalost i posljedice su takve da je to jedan od jačih motivatora za uvođenje ITS rješenja.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Tehnologija prometa i transportPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet prometnih znanosti, Zagreb