Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj akumuliranoga željeza na aktivnost enzima glukoza-6-fosfat dehidrogenaze i laktat dehidrogenaze u jetri šarana (Cyprinus carpio L.) (CROSBI ID 345153)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Gregorović, Gordana Utjecaj akumuliranoga željeza na aktivnost enzima glukoza-6-fosfat dehidrogenaze i laktat dehidrogenaze u jetri šarana (Cyprinus carpio L.) / Kalafatić, Mirjana (mentor); Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2006

Podaci o odgovornosti

Gregorović, Gordana

Kalafatić, Mirjana

hrvatski

Utjecaj akumuliranoga željeza na aktivnost enzima glukoza-6-fosfat dehidrogenaze i laktat dehidrogenaze u jetri šarana (Cyprinus carpio L.)

Željezo je esencijalni metal, no istodobno je i potencijalni toksin. Željezo u povišenim količinama katalizira stvaranje najreaktivnijih slobodnih kisikovih radikala koji stupaju u reakcije s brojnim staničnim makromolekulama i izazivaju njihovo oštećenje. U ovom istraživanju praćeno je po prvi puta akumuliranje željeza u tkivu jetre šarana tijekom dugotrajne intoksikacije (77 dana) s maksimalno dopuštenom koncentracijom željeza u vodi (1 mg/L). Pratio se i utjecaj željeza na aktivnost antioksidativnog enzima glukoza-6-fosfat dehidrogenaze (G6PDH) kao i enzima laktat dehidrogenaze (LDH), markera oštećenje stanica i tkiva. Nakupine željeza u tkivu te aktivnost navedinih enzima dokazivane su histokemijskim metodama, a zatim analizirane svjetlosnim mikroskopom te mopfometrijskim programom za mjerenje mikroskopskih slika. Utvrđeno je da se željezo u početku akumulira u endotelu sinusoida, znatno manje u citoplazmi hepatocita te ponekim jezgrama. daljnjim tretiranjem željezo se osim u hepatocitima počinje nakupljati i u makrofazima te se njegova količina u tkivu povećava proporcionalno duljini tretiranja. Morfometrijska mjerenja pokazuju da dugotrajno izlaganja željezu dovodi do značajnog akumuliranja tog metala u jetri šarana. Akumulirano željezo reducira zrnatu i difuznu aktivnost enzima G6PDH te povećava difuznu aktivnost enzima LDH. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da je korištena koncentracija željeza u vodi ipak dovoljno visoka da izazove oštećenja jetre, glavnog metaboličkog organa riba.

Šaran; Cyprinus carpio L.; Željezo; Glukoza-6-fosfat dehidrogenaza; Laktat dehidrogenaza; Histokemija; Morfometrija

nije evidentirano

engleski

The effect of iron accumulation on the activity of glucose-6-phosphate dehydrogenase and lactate dehydrogenase in the carp liver (Cyprinus carpio L.)

nije evidentirano

Carp; Cyprinus carpio L.; Iron; Glucose-6-phosphate dehidrogenase; Lactate dehydrogenase; Histochemistry; Morphometry

nije evidentirano

Podaci o izdanju

102

03.05.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Biologija