Peroxidase activity in the peel of healthy and damaged fruits of Unshiu mandarin after the two different approaches of postharvest storage – continuous chilling and intermittent warming (CROSBI ID 521694)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Skendrović, Martina ; Lepeduš, Hrvoje ; Pavičić, Nikola ; Cesar, Vera.
engleski
Peroxidase activity in the peel of healthy and damaged fruits of Unshiu mandarin after the two different approaches of postharvest storage – continuous chilling and intermittent warming
Istraživan je utjecaj skladištenja na stalnoj niskoj temperaturi (CS – 8 tjedana na +1°C), te uz ciklično prekidanje skladištenjem na sobnoj temperaturi (IW – 2 tjedna na +1°C i 1 tjedan na sobnoj temperaturi, 18-20°C, naizmjence) na pojavu ozljeda uzrokovanih hladnoćom i aktivnost peroksidaza u kori plodova Unshiu mandarine (Citrus unshiu Marc.). Prije skladištenja plodovi mandarine bili su uronjeni u vruću vodu (52°C) na 3 minute. Nakon skladištenja mogle su se razlikovati tri klase: zdravi, slabo oštećeni i jako oštećeni plodovi. Skladištenje IW tretmanom dalo je veći udio zdravih plodova (62, 5%) za razliku od CS tretmana (26, 0%). Udio slabo oštećenih (26, 0%) i jako oštećenih (11, 5%) bio je manji u IW nego u CS tretmanu (54, 2 i 19, 8% slabo i jako oštećenih plodova). U oba tretmana (CS i IW) izmjereno je povećanje aktivnosti gvajakol peroksidaza u odnosu na vrijednosti prije početka skladištenja. Peroksidazna aktivnost u zdravim i slabo oštećenim plodovima mandarina bila je veća u onih pod IW nego pod CS tretmanom. U jako oštećenim plodovima mandarina nije bilo razlike u aktivnosti peroksidaza obzirom na primijenjeni tretman skladištenja. Na tretiranim uzorcima provedene su i anatomske analize kore plodova. Može se zaključiti da bi tolerancija plodova Unshiu mandarine na stres uzrokovan pothlađivanjem, koja je inducirana prekidanim izlaganjem plodova sobnoj temperaturi (IW tretman) djelomično mogla biti regulirana aktivnošću gvajakol peroksidaza.
mandarin fruit; peroxidase; chilling injury; postharvest cold storage
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
192-194-x.
2006.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka 9. Hrvatskog biološkog kongresa s međunarodnim sudjelovanjem
Besendorfer, Višnja, Klobučar I.V. Goran
Zagreb: Hrvatsko biološko društvo
Podaci o skupu
9. Hrvatski biološki kongres sa međunarodnim sudjelovanjem
poster
23.09.2006-29.09.2006
Rovinj, Hrvatska