Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 267424

Aktivnost peroksidaza u zdravim i oštećenim plodovima mandarine Unshiu nakon dva različita načina skladištenja – skladištenje na stalnoj niskoj temperaturi i skladištenje na niskoj temperaturi uz cikličko prekidanje skladištenjem na sobnoj temperaturi


Skendrović, Martina; Lepeduš, Hrvoje; Pavičić, Nikola; Cesar, Vera.
Aktivnost peroksidaza u zdravim i oštećenim plodovima mandarine Unshiu nakon dva različita načina skladištenja – skladištenje na stalnoj niskoj temperaturi i skladištenje na niskoj temperaturi uz cikličko prekidanje skladištenjem na sobnoj temperaturi // Zbornik sažetaka 9. Hrvatskog biološkog kongresa s međunarodnim sudjelovanjem / Besendorfer, Višnja, Klobučar I.V. Goran (ur.).
Zagreb: Hrvatsko biološko društvo 1885, 2006. str. 192-194 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Aktivnost peroksidaza u zdravim i oštećenim plodovima mandarine Unshiu nakon dva različita načina skladištenja – skladištenje na stalnoj niskoj temperaturi i skladištenje na niskoj temperaturi uz cikličko prekidanje skladištenjem na sobnoj temperaturi
(Peroxidase activity in the peel of healthy and damaged fruits of Unshiu mandarin after the two different approaches of postharvest storage – continuous chilling and intermittent warming)

Autori
Skendrović, Martina ; Lepeduš, Hrvoje ; Pavičić, Nikola ; Cesar, Vera.

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 9. Hrvatskog biološkog kongresa s međunarodnim sudjelovanjem / Besendorfer, Višnja, Klobučar I.V. Goran - Zagreb : Hrvatsko biološko društvo 1885, 2006, 192-194

Skup
9. Hrvatski biološki kongres sa međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 23-29. 09. 2006

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
mandarina; peroksidaze; ozljede od niskih temperatura; skladištenje
(mandarin fruit; peroxidase; chilling injury; postharvest cold storage)

Sažetak
Istraživan je utjecaj skladištenja na stalnoj niskoj temperaturi (CS – 8 tjedana na +1°C), te uz ciklično prekidanje skladištenjem na sobnoj temperaturi (IW – 2 tjedna na +1°C i 1 tjedan na sobnoj temperaturi, 18-20°C, naizmjence) na pojavu ozljeda uzrokovanih hladnoćom i aktivnost peroksidaza u kori plodova Unshiu mandarine (Citrus unshiu Marc.). Prije skladištenja plodovi mandarine bili su uronjeni u vruću vodu (52°C) na 3 minute. Nakon skladištenja mogle su se razlikovati tri klase: zdravi, slabo oštećeni i jako oštećeni plodovi. Skladištenje IW tretmanom dalo je veći udio zdravih plodova (62, 5%) za razliku od CS tretmana (26, 0%). Udio slabo oštećenih (26, 0%) i jako oštećenih (11, 5%) bio je manji u IW nego u CS tretmanu (54, 2 i 19, 8% slabo i jako oštećenih plodova). U oba tretmana (CS i IW) izmjereno je povećanje aktivnosti gvajakol peroksidaza u odnosu na vrijednosti prije početka skladištenja. Peroksidazna aktivnost u zdravim i slabo oštećenim plodovima mandarina bila je veća u onih pod IW nego pod CS tretmanom. U jako oštećenim plodovima mandarina nije bilo razlike u aktivnosti peroksidaza obzirom na primijenjeni tretman skladištenja. Na tretiranim uzorcima provedene su i anatomske analize kore plodova. Može se zaključiti da bi tolerancija plodova Unshiu mandarine na stres uzrokovan pothlađivanjem, koja je inducirana prekidanim izlaganjem plodova sobnoj temperaturi (IW tretman) djelomično mogla biti regulirana aktivnošću gvajakol peroksidaza.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
0122016
0178061

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nikola Pavičić (autor)

Avatar Url Hrvoje Lepeduš (autor)

Avatar Url Vera Cesar (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Skendrović, Martina; Lepeduš, Hrvoje; Pavičić, Nikola; Cesar, Vera.
Aktivnost peroksidaza u zdravim i oštećenim plodovima mandarine Unshiu nakon dva različita načina skladištenja – skladištenje na stalnoj niskoj temperaturi i skladištenje na niskoj temperaturi uz cikličko prekidanje skladištenjem na sobnoj temperaturi // Zbornik sažetaka 9. Hrvatskog biološkog kongresa s međunarodnim sudjelovanjem / Besendorfer, Višnja, Klobučar I.V. Goran (ur.).
Zagreb: Hrvatsko biološko društvo 1885, 2006. str. 192-194 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Skendrović, M., Lepeduš, H., Pavičić, N. & Cesar, V. (2006) Aktivnost peroksidaza u zdravim i oštećenim plodovima mandarine Unshiu nakon dva različita načina skladištenja – skladištenje na stalnoj niskoj temperaturi i skladištenje na niskoj temperaturi uz cikličko prekidanje skladištenjem na sobnoj temperaturi. U: Besendorfer, Višnja, Klobučar I.V. Goran (ur.)Zbornik sažetaka 9. Hrvatskog biološkog kongresa s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, year = {2006}, pages = {192-194}, keywords = {mandarin fruit, peroxidase, chilling injury, postharvest cold storage}, title = {Peroxidase activity in the peel of healthy and damaged fruits of Unshiu mandarin after the two different approaches of postharvest storage – continuous chilling and intermittent warming}, keyword = {mandarin fruit, peroxidase, chilling injury, postharvest cold storage}, publisher = {Hrvatsko biolo\v{s}ko dru\v{s}tvo 1885}, publisherplace = {Rovinj, Hrvatska} }