Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Peroxidase activity in the peel of healthy and damaged fruits of Unshiu mandarin after the two different approaches of postharvest storage – continuous chilling and intermittent warming (CROSBI ID 521694)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Skendrović, Martina ; Lepeduš, Hrvoje ; Pavičić, Nikola ; Cesar, Vera. Peroxidase activity in the peel of healthy and damaged fruits of Unshiu mandarin after the two different approaches of postharvest storage – continuous chilling and intermittent warming // Zbornik sažetaka 9. Hrvatskog biološkog kongresa s međunarodnim sudjelovanjem / Besendorfer, Višnja, Klobučar I.V. Goran (ur.). Zagreb: Hrvatsko biološko društvo, 2006. str. 192-194-x

Podaci o odgovornosti

Skendrović, Martina ; Lepeduš, Hrvoje ; Pavičić, Nikola ; Cesar, Vera.

engleski

Peroxidase activity in the peel of healthy and damaged fruits of Unshiu mandarin after the two different approaches of postharvest storage – continuous chilling and intermittent warming

Istraživan je utjecaj skladištenja na stalnoj niskoj temperaturi (CS – 8 tjedana na +1°C), te uz ciklično prekidanje skladištenjem na sobnoj temperaturi (IW – 2 tjedna na +1°C i 1 tjedan na sobnoj temperaturi, 18-20°C, naizmjence) na pojavu ozljeda uzrokovanih hladnoćom i aktivnost peroksidaza u kori plodova Unshiu mandarine (Citrus unshiu Marc.). Prije skladištenja plodovi mandarine bili su uronjeni u vruću vodu (52°C) na 3 minute. Nakon skladištenja mogle su se razlikovati tri klase: zdravi, slabo oštećeni i jako oštećeni plodovi. Skladištenje IW tretmanom dalo je veći udio zdravih plodova (62, 5%) za razliku od CS tretmana (26, 0%). Udio slabo oštećenih (26, 0%) i jako oštećenih (11, 5%) bio je manji u IW nego u CS tretmanu (54, 2 i 19, 8% slabo i jako oštećenih plodova). U oba tretmana (CS i IW) izmjereno je povećanje aktivnosti gvajakol peroksidaza u odnosu na vrijednosti prije početka skladištenja. Peroksidazna aktivnost u zdravim i slabo oštećenim plodovima mandarina bila je veća u onih pod IW nego pod CS tretmanom. U jako oštećenim plodovima mandarina nije bilo razlike u aktivnosti peroksidaza obzirom na primijenjeni tretman skladištenja. Na tretiranim uzorcima provedene su i anatomske analize kore plodova. Može se zaključiti da bi tolerancija plodova Unshiu mandarine na stres uzrokovan pothlađivanjem, koja je inducirana prekidanim izlaganjem plodova sobnoj temperaturi (IW tretman) djelomično mogla biti regulirana aktivnošću gvajakol peroksidaza.

mandarin fruit; peroxidase; chilling injury; postharvest cold storage

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

192-194-x.

2006.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 9. Hrvatskog biološkog kongresa s međunarodnim sudjelovanjem

Besendorfer, Višnja, Klobučar I.V. Goran

Zagreb: Hrvatsko biološko društvo

Podaci o skupu

9. Hrvatski biološki kongres sa međunarodnim sudjelovanjem

poster

23.09.2006-29.09.2006

Rovinj, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biologija