Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Medicinski fakultet u Mostaru: jedini medicinski fakultet s nastavom na hrvatskom jeziku izvan Republike Hrvatske (CROSBI ID 758896)

Druge vrste radova | popularni rad

Čulo, Filip Medicinski fakultet u Mostaru: jedini medicinski fakultet s nastavom na hrvatskom jeziku izvan Republike Hrvatske // Tiskan tekst izlaganja na kongresu: Prvi kongres hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva, Zagreb-Vukovar, 15-18. studenoga 2004.. 2006.

Podaci o odgovornosti

Čulo, Filip

hrvatski

Medicinski fakultet u Mostaru: jedini medicinski fakultet s nastavom na hrvatskom jeziku izvan Republike Hrvatske

Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru je osnovan 1997. g. i 2004. g. je diplomirala druga generacija studenata. Osnovni cilj osnivanja fakulteta bio je da će se studenti koji se školuju i završe fakultet u Mostaru zaposliti i raditi u svom zavičaju, te da će osnivanje fakulteta bitno poboljšati djelovanje cijelog zdravstva u Mostaru i široj regiji. Fakultet je ak. god. 2003./2004. osnovao poslijediplomski studij « Medicinska skrb i javno zdravstvo» , koji je uglavnom namijenjene liječnicima (asistentima) iz kliničkih i javno-zdravstvenih specijalnosti. Dva su glavna problema Medicinskog fakulteta u Mostaru: nedostatak vlastite zgrade, a time i adekvatnih nastavnih prostora, učionica i znanstveno-istraživačkih laboratorija te nedostatak vlastitih kadrova, posebice na bazičnim disciplinama. Zahvaljujući pomoći Vlade R. Hrvatske, otpočeta je gradnja zgrade Medicinskog fakulteta u Mostaru i više znanstvenih novaka školuje se u Hrvatskoj za potrebe nastave u Mostaru. Opisana su ukratko načela nastavnih programa, sudjelovanje studenata u donošenju bitnih odluka Fakulteta, te mogući dosadašnji doprinos Fakulteta u podizanju razine zdravstva u široj regiji. Na kraju su navedene mogućnosti kako bi dijaspora mogla pomoći znanstveni razvoj Medicinskog fakulteta u Mostaru (nabavka znanstveno-istraživačke opreme, predavanje nastavnika iz dijaspore na poslijediplomskom studiju, pomoć pri poslijediplomskom usavršavanju mlađih suradnika i suradnja na znanstvenim projektima). Također, navedeno je i što Medicinski fakultet u Mostaru može eventualno ponuditi liječnicima/nastavnicima iz dijaspore (mogućnost nastave i prijenosa svog znanja na fakultetu sa službenim hrvatskim jezikom, mogućnost napredovanja u akademskom zvanju i mogućnost ostvarivanja nekih znanstvenih i stručnih projekata, koje iz različitih razloga ne mogu obaviti u zemlji u kojoj rade).

Medicinski Fakultet u Mostaru; ustroj; mogućnosti; pomoć dijaspore

Tiskan rad referata na kongresu

engleski

School of Medicine in Mostar: Single School of medicine with teaching in Croatian language out of Republic of Croatia

nije evidentirano

School of Medicine in Mostar; organization; possibilities; support of Croats outside of B&H

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Tiskan tekst izlaganja na kongresu: Prvi kongres hrvatskih znanstvenika iz domovine i inozemstva, Zagreb-Vukovar, 15-18. studenoga 2004.

2006.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita