Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Latinska paleografija i diplomatika (CROSBI ID 742743)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Šanjek, Franjo Latinska paleografija i diplomatika / Bucziynski, Alexander (ur.). Zagreb: Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu, 2005. 296..

Podaci o odgovornosti

Šanjek, Franjo

Bucziynski, Alexander

hrvatski

Latinska paleografija i diplomatika

Knjiga Latinska paleografija i diplomatika rezultat je višegodišnjeg rada sa studentima povijesti na 'Hrvatskim studijima' Sveučilišta u Zagrebu, posebno s onima koji se opredjeljuju za zvanje povjesničara istraživača, s željom da se primjerima iz naše rukopisne baštine ublaži nedostatak paleografsko-diplomatičke literature u hrvatskoj povijesnoj znanosti. Naime, Pomoćne povijesne znanosti u teoriji i praksi uglednog hrvatskog paleografa Jakova Stipišića (1985.) nisu više dostupne potencijalnom kupcu. Paleografski dio knjige smješten je u opći europski kontekst s posebnim naglaskom na hrvatsku srednjovjekovnu literarnu baštinu pisanu latinskim pismom, uz sustav kratica, abrevijativnim znakovima i osnovnim pravilima o izdavanju rukopisne građe. Diplomatički dio obuhvaća osnove opće i papinske diplomatike, strukturu javnih i privatnih isprava, srednjovjekovni kronološki sustav s popisom papa i vladara relevantnih za dataciju dokumenata hrvatske provenijencije i sfragistiku s posebnim naglaskom na naš kulturni prostor. Knjiga završava Rječnikom tehničkih izraza vlastitih pomoćnim povijesnim znanostima. Knjiga Latinska paleografija i diplomatika namijenjena je onima koji se poviješću bave « ex officio» i pregaocima koji istražuju intelektualnu i kulturnu baštinu europskog srednjovjekovlja. Stoga nije naodmet podsjetiti na poruku Fernanda Braudela, uglednog francuskog povjesničara, autora glasovite Povijesti Sredozemlja, koji žali studente neupućene u latinski jer će im biti nedostupno tisuću godina europske povijesti (6.-15. st.).

paleografija; diplomatika; kronologija; sfragistika; pomoćne povijesne znanosti

Riječ je o drugom, proširenom izdanju sveučilišnog udžbenika prvobitno izdanom godine 2004.

engleski

Latin Palaeography and Diplomatics

nije evidentirano

palaeography; diplomatics; cronology; sphragistics; auxiliary disciplines of history study

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu

296

2005.

nije evidentirano

objavljeno

953-6682-52-4

Povezanost rada

Povijest