Prednosti i mane aerobne proizvodnje čiste kulture kvasca (CROSBI ID 345101)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Majerle, Kristijan
Marić, Vladimir
hrvatski
Prednosti i mane aerobne proizvodnje čiste kulture kvasca
U ovom radu su opisane prednosti i mane aerobne proizvodnje čiste kulture kvasca. Kakvoća kvasca za nacjepljivanje vrlo je važna za kakvoću prodajnog piva. Za pivare su od posebnog značaja tehnika nacjepljivanja, prinos kvasca i njegovo čuvanje. O pravilnosti izbora kvasca i savjesnosti rada kod izdvajanja zavisi uspjeh uzgoja i korištenja kvasca u daljnjoj proizvodnji. Uzgoj i umnožavanje pivskog kvasca u pogonskim uvjetima primjenom klasičnog postupka čiste kulture nisu naročito učinkoviti. Zbog toga se preporuča optimizirana propagacija ili, još bolje, tehnika uzgoja koja se temelji na oksidativnom metabolizmu ili asimilaciji, a ne fermentaciji sastojaka sladovine. Ovaj proces se odlikuje optimalnim odnosom izmedu hranjivih tvari, tvari koje pospješuju rast, kao i s time usklađenim prozračivanjem. Ovaj postupak naziva se i aerobnim uzgojem.
aerobna propagacija
nije evidentirano
engleski
Advantages and disadvantages of the aerobic propagation of the pure yeast culture
nije evidentirano
aerobic propagation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
65
04.05.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veleučilište u Karlovcu
Karlovac