Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Prednosti i mane aerobne proizvodnje čiste kulture kvasca (CROSBI ID 345101)

Ocjenski rad | diplomski rad

Majerle, Kristijan Prednosti i mane aerobne proizvodnje čiste kulture kvasca / Marić, Vladimir (mentor); Karlovac, Veleučilište u Karlovcu, . 2006

Podaci o odgovornosti

Majerle, Kristijan

Marić, Vladimir

hrvatski

Prednosti i mane aerobne proizvodnje čiste kulture kvasca

U ovom radu su opisane prednosti i mane aerobne proizvodnje čiste kulture kvasca. Kakvoća kvasca za nacjepljivanje vrlo je važna za kakvoću prodajnog piva. Za pivare su od posebnog značaja tehnika nacjepljivanja, prinos kvasca i njegovo čuvanje. O pravilnosti izbora kvasca i savjesnosti rada kod izdvajanja zavisi uspjeh uzgoja i korištenja kvasca u daljnjoj proizvodnji. Uzgoj i umnožavanje pivskog kvasca u pogonskim uvjetima primjenom klasičnog postupka čiste kulture nisu naročito učinkoviti. Zbog toga se preporuča optimizirana propagacija ili, još bolje, tehnika uzgoja koja se temelji na oksidativnom metabolizmu ili asimilaciji, a ne fermentaciji sastojaka sladovine. Ovaj proces se odlikuje optimalnim odnosom izmedu hranjivih tvari, tvari koje pospješuju rast, kao i s time usklađenim prozračivanjem. Ovaj postupak naziva se i aerobnim uzgojem.

aerobna propagacija

nije evidentirano

engleski

Advantages and disadvantages of the aerobic propagation of the pure yeast culture

nije evidentirano

aerobic propagation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

65

04.05.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veleučilište u Karlovcu

Karlovac

Povezanost rada

Biotehnologija