Tehnološko-ekonomski aspekti proizvodnje sladovine (CROSBI ID 345098)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Damjanović, Mladen
Marić, Vladimir
hrvatski
Tehnološko-ekonomski aspekti proizvodnje sladovine
U ovome radu obrađena je tehnologija proizvodnje sladovine po dva danas najčešće korištena postupka, infuzijskom postupku i dekokcijskom postupku sa jednim odvarkom. Dekokcijskim postupkom praćena je proizvodnja sladovine iz koje se dobiva svijetlo Karlovacko pivo s 15% eksrakta u osnovnoj sladovini a infuzijskim postupkom bezalkoholno pivo Rally s 12, 4% ekstrakta u osnovnoj sladovini. Također, sagledana je i medusobno uspoređena ekonomika oba procesa kroz financijski dvije najveće stavke u proizvodnji sladovine a to su: utrošak slada (Rally), slada i kukuruzne krupice (svijetlo Karlovacko pivo) i toplinske energije vodene pare. U samoj proizvodnji sladovine za oba piva uočene su i neke dodatne mogućnosti za uštedu koje su i predložene.
sladovina
nije evidentirano
engleski
Technological-economical aspects of the wort production
nije evidentirano
wort
nije evidentirano
Podaci o izdanju
106
04.05.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veleučilište u Karlovcu
Karlovac