Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Tehnološko-ekonomski aspekti proizvodnje sladovine (CROSBI ID 345098)

Ocjenski rad | diplomski rad

Damjanović, Mladen Tehnološko-ekonomski aspekti proizvodnje sladovine / Marić, Vladimir (mentor); Karlovac, Veleučilište u Karlovcu, . 2006

Podaci o odgovornosti

Damjanović, Mladen

Marić, Vladimir

hrvatski

Tehnološko-ekonomski aspekti proizvodnje sladovine

U ovome radu obrađena je tehnologija proizvodnje sladovine po dva danas najčešće korištena postupka, infuzijskom postupku i dekokcijskom postupku sa jednim odvarkom. Dekokcijskim postupkom praćena je proizvodnja sladovine iz koje se dobiva svijetlo Karlovacko pivo s 15% eksrakta u osnovnoj sladovini a infuzijskim postupkom bezalkoholno pivo Rally s 12, 4% ekstrakta u osnovnoj sladovini. Također, sagledana je i medusobno uspoređena ekonomika oba procesa kroz financijski dvije najveće stavke u proizvodnji sladovine a to su: utrošak slada (Rally), slada i kukuruzne krupice (svijetlo Karlovacko pivo) i toplinske energije vodene pare. U samoj proizvodnji sladovine za oba piva uočene su i neke dodatne mogućnosti za uštedu koje su i predložene.

sladovina

nije evidentirano

engleski

Technological-economical aspects of the wort production

nije evidentirano

wort

nije evidentirano

Podaci o izdanju

106

04.05.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veleučilište u Karlovcu

Karlovac

Povezanost rada

Biotehnologija