Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Ispitavanje kinetike sušenja jabuke ˝Granny Smith˝u sušioniku s fluidiziranim slojem (CROSBI ID 345071)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jokić, Stela Ispitavanje kinetike sušenja jabuke ˝Granny Smith˝u sušioniku s fluidiziranim slojem / Bilić, Mate (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2006

Podaci o odgovornosti

Jokić, Stela

Bilić, Mate

hrvatski

Ispitavanje kinetike sušenja jabuke ˝Granny Smith˝u sušioniku s fluidiziranim slojem

Kinetika sušenja Granny Smith jabuka (Malus sylvestris) ispitana je uporabom laboratorijskog sušionika s fluidiziranim slojem, pri različitim temperaturama, te prethodnom obradom uzoraka blanširanjem u vreloj vodi. Svježi uzorci jabuka rezani su u pravokutnike dimenzija 20x20x5 mm. Temperature fluidizacije za neobrađene i obrađene uzorke jabuka iznosile su 60, 70 i 80 °C, pri brzini strujanja zraka od 3, 50 m/s. Uzorci su također obrađeni blanširanjem u vreloj vodi te su sušeni pod istim procesnim uvjetima. Osnovni cilj sušenja bilo je dobivanje osušenih jabuka s prosječnim udjelom vode od 10%, dobrom teksturom, izrazitom sposobnošću rehidratacije i prihvatljivom kvalitetom boje. Utjecaj temperature i prethodne obrade na kvalitetu osušenih uzoraka jabuka praćen je na osnovu krivulja sušenja, ukupne promjene boje i volumena, te strukturnih karakteristika osušenih uzoraka. Krivulje sušenja jabuka opisane su eksponencijalnim matematičkim modelom koji daje dobra slaganja s eksperimentalno dobivenim rezultatima. Pri sušenju netretiranih uzoraka jabuka na višim temperaturama vrijeme sušenja se znatno skraćuje pri čemu dolazi do povećanja rekonstitucijskih svojstava. S druge strane povećanjem temperature sušenja povećava se ukupna promjena boje (Δ E) netretiranih uzoraka. Najbolji rezultati, značajno skraćenje ukupnog vremena sušenja, te bolje vrijednosti rehidratacije, dobiveni su u slučaju prethodne obrade svježih uzoraka postupkom blanširanja u vreloj vodi.

sušenje u fluidiziranom sloju; kinetika sušenja; jabuke Granny Smith; prethodna obrada; blanširanje; rehidratacija

nije evidentirano

engleski

Study of the drying kinetics of ˝Granny Smith˝ apple in fluid bed drier

nije evidentirano

fluid bed drying; drying kinetics; Granny Smith apple; pre-treatment; blanching; rehydration

nije evidentirano

Podaci o izdanju

49

07.04.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija