Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 265615

Proizvodnja i potrošnja fermentiranih mliječnih proizvoda u Hrvatskoj


Kovačić, Luka; Senta, Ankica
Proizvodnja i potrošnja fermentiranih mliječnih proizvoda u Hrvatskoj // Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici / Živković, Roko ; Hadžiosmanović, Mirza ; Oberiter, Vlado (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija medicinskih znanosti, 1996. str. 91-94


Naslov
Proizvodnja i potrošnja fermentiranih mliječnih proizvoda u Hrvatskoj
(Production and consumption of fermented dairy products in Croatia)

Autori
Kovačić, Luka ; Senta, Ankica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni

Knjiga
Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici

Urednik/ci
Živković, Roko ; Hadžiosmanović, Mirza ; Oberiter, Vlado

Izdavač
Hrvatska akademija medicinskih znanosti

Grad
Zagreb

Godina
1996

Raspon stranica
91-94

ISBN
953-96682-2-0

Ključne riječi
fermentirana mlijeka, potrošnja i sir
(fermented milks, consumption, cheeses)

Sažetak
Potrošnja mlijeka kod nas iznosi oko 100 litara po stanovniku godišnje, a u svijetu varira između 50 litara (Japan) i 190 L (Irska, Finska). Potrošnja fermentiranih mlijeka još više varira. Tako na primjer u Italiji ona iznosi samo 5 L po stanovniku, a u Japanu 8, 5 L, da bi u Finskoj bila 37 L, u Švedskoj 28 L i Irskoj 26 L. Naša statistička služba ne prati posebno ni proizvodnju ni potrošnju fermentiranih mliječnih proizvoda. Proizvodnja sirova i prerađevina kretala se, prema statističkim podacimaa, između 21350 tona 1990. godine i 16701 tone 1994. godine, ili oko 4, 5 do 3, 5 kg po stanovniku u navedenim godinama. O ukupnoj proizvodnji tih proizvoda moguće je zaključiti na osnovi podataka o proizvodnji u mljekarskoj industriji. Poslijednjih godina ta je proizvodnja u porastu, pa se može izračunati da bi godišnje bilo prosječno na raspolaganju oko 8-9 kg fermentiranih mliječnih proizvoda po stanovniku Hrvatske. Do 1991 godine praćena je osobna potrošnja pojedinih namirnicaa metodom ankete na uzorcima poljoprivtrdnih i mješovitih domaćinstava. potrošnja jogurta prema podacima ankete bila je 1991. godine 4, 98 kg po članu domaćinstva. Potrošnja sira i prerađevina također na temelju ankete opala je sa 18, 5 kg 1985. godine na 11, 9 kg 1990. godine prosječno po članu anketiranog domaćinstva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Medicinski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Luka Kovačić (autor)

Avatar Url Ankica Senta Marić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Kovačić, Luka; Senta, Ankica
Proizvodnja i potrošnja fermentiranih mliječnih proizvoda u Hrvatskoj // Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici / Živković, Roko ; Hadžiosmanović, Mirza ; Oberiter, Vlado (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija medicinskih znanosti, 1996. str. 91-94
Kovačić, L. & Senta, A. (1996) Proizvodnja i potrošnja fermentiranih mliječnih proizvoda u Hrvatskoj. U: Živković, R., Hadžiosmanović, M. & Oberiter, V. (ur.) Fermentirani mliječni proizvodi u prehrani i dijetetici. Zagreb, Hrvatska akademija medicinskih znanosti, str. 91-94.
@inbook{inbook, year = {1996}, pages = {91-94}, keywords = {fermented milks, consumption, cheeses}, isbn = {953-96682-2-0}, title = {Production and consumption of fermented dairy products in Croatia}, keyword = {fermented milks, consumption, cheeses}, publisher = {Hrvatska akademija medicinskih znanosti}, publisherplace = {Zagreb} }