Utjecaj agrotehničkih mjera na neka fizikalna svojstva zrna pšenice (CROSBI ID 345032)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Đurić, Ivan
Jukić, Željko
hrvatski
Utjecaj agrotehničkih mjera na neka fizikalna svojstva zrna pšenice
Veličina zrna, oblik i debljina sjemenog omotača utječu na udio endosperma u zrnu. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti utjecaj intenziteta proizvodnje na dimenzije zrna pšenice (dužina, širina i debljina). Isto tako, cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj dimenzija zrna na volumen zrna, masu zrna i gustoću zrna. Za ovo istraživanje uzeti su uzorci zrna pšenice koja je uzgojena na pokušalištu Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Zrno je uzgojeno na dvije razine proizvodne produktivnosti uvjetno nazvane visoka i niska agrotehnika. Prosječna dužina zrna pšenice bila je signifikantno veća na visokoj razini, a prosječna debljina zrna na niskoj razini agrotehnike. Prosječna širina je na obje razine agrotehnike bila ista. Na visokoj razini agrotehnike utvrđena je signifikantno veća teoretska gustoća zrna. Visoka razina agrotehnike nije signifikantno povećala masu 1000 zrna i teoretski volumen zrna pšenice. Na niskoj razini agrotehnike u većem broju uzoraka je samo jedna dimenzija zrna više utjecala na teoretski volumen zrna. Na obje razine agrotehnike, više je na teoretski volumen zrna utjecala širina. Za pretpostaviti je da će zrna koja su uzgojena na visokoj razini agrotehnike s obzirom na veću utvrđenu gustoću, imati i bolju mlinarsku kakvoću.
pšenica; dimenzije zrna; gustoća zrna; volumen zrna
nije evidentirano
engleski
Effect of agrotechnology on some physical properties of wheat kernel
nije evidentirano
wheat; grain dimensions; grain density; grain volume
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
07.04.2006.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb