Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 265259

Počeci socijalnog rada u Hrvatskoj između dva svjetska rata


Ajduković, Marina; Branica, Vanja
Počeci socijalnog rada u Hrvatskoj između dva svjetska rata // Ljetopis Studijskog centra socijalnog rada, 13 (2006), 1; 29-45 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Počeci socijalnog rada u Hrvatskoj između dva svjetska rata
(Beginnings of Social Work in Croatia between two World wars.)

Autori
Ajduković, Marina ; Branica, Vanja

Izvornik
Ljetopis Studijskog centra socijalnog rada (1330-6456) 13 (2006), 1; 29-45

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Povijest socijalnog rada; prvi oblici izobrazbe za socijalni rad; odnos socijalnog rada i socijalne medicine
(History of social work; the first forms of education in social work; the relation between social work and social medicine)

Sažetak
Ovaj rad je usmjeren na početna istraživanja povijesti socijalnog rada u Hrvatskoj u 20. stoljeću u razdoblju između dva svjetska rata. Radi se o razdoblju u kojem su se počeli pojavljivati prvi profesionalni oblici socijalnog rada i socijalne skrbi. Posebna pozornost je posvećena utjecaju manjeg broja značajnih pojedinaca, čiji je rad do sada bio poznat u području prava, medicine i pedagogije, na razvoj socijalnog rada. To su Josip Šilović, Đuro Basariček, Milica Bogdanović i Andrija Štampar. Razmatrat će se i odnos socijalnog rada i socijalne medicine u tom razdoblju. U radu se analizira dosad nepoznat poticaj obrazovanju za socijalni rad koji se odnosi na Naredbu bana Kraljevine Hrvatske i Slavonije iz 1920. godine o osnivanju Kraljevske zemaljske socijalne škole u Zagrebu. Ovaj dokument daje zanimljiv uvid u početna razmišljanja o potrebi obrazovanja za socijalni rad u Hrvatskoj. U završnom dijelu rada navode se pravci daljnjeg istraživanja povijesti socijalnog rada kroz dalje istraživanje doprinosa značajnih pojedinaca, istraživanje djelovanje volonterskih i profesionalnih grupa koje su obavljale različite rane oblike socijalnog rada te pitanje kontinuiteta socijalnog djelovanja u diskontinuitetu društveno-političkih okolnosti u 20. stoljeću u Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Socijalne djelatnostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0066002

Ustanove
Pravni fakultet, Zagreb

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Sociological Abstracts