Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 265098

Makrozoobentos akumulacijskih jezera Gorskog kotara


Šaša, Duška
Makrozoobentos akumulacijskih jezera Gorskog kotara, 2006., diplomski rad, Prirodoslovno matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 265098 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Makrozoobentos akumulacijskih jezera Gorskog kotara
(Macrozoobenthos of Gorski kotar´s storage reservoirs)

Autori
Šaša, Duška

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prirodoslovno matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.05

Godina
2006

Stranica
50

Mentor
Mihaljević, Zlatko

Ključne riječi
makrozoobentos; akumulacijsko jezero; kvalitativna i kvantitativna struktura
(macrozoobenthos; storage reservoir; qualitative and quantitative structure)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi kvalitativnu i kvantitativnu strukturu makrozoobentosa te biomasu istog kao potencijalnog izvora hrane za ihtiopopulaciju na području akumulacijskih jezera Bajer, Lepenica i Lokve koji su smješteni u Gorskom kotaru. Na navedenim područjima prikupljali su se biološki uzorci i uzorci vode za analizu određenih fizikalno-kemijskih čimbenika u dotičnim ekosustavima. Makro fauna je odvojena od sedimenta, konzervirana te razvrstana po skupinama. Potom je izvršeno vaganje radi određivanja svježe biomase. Rezultati pokazuju najveću bioraznolikost u akumulacijskom jezeru Bajer jer je ono relativno plitko i velikim dijelom obraslo makrofitskom vegetacijom što stvara povoljne uvjete za razvoj mnogih svojti zoobentosa. Akumulacijsko jezero Lokve ima najmanju bioraznolikost. U svim akumulacijama postoji značajna razlika između postaja 1 i 2 s tim daje raznolikost faune dna veća na postajama 2 koje su pliće i udaljene od brane. To upućuje na zaključak da su uvjeti na području uz branu nešto ekstremniji, posebice s obzirom na dubinu, prisutnost makrofita te koncentraciju otopljenog kisika. Ličinke dvokrilaca (Diptera) iz por. Chironomidae i skupina Oligochaeta imaju najgušće populacije i najveću biomasu na obje postaje akumulacije Bajer i Lokve, dok su najčešći stanovnici akumulacije Lepenica predatorske ličinke por. Chaoboridae i to posebice na postaji LI (uz branu). To ukazuje da u dotičnom ekosustavu vladaju još ekstremniji uvjeti kojima se može prilagoditi samo manji broj vrsta. U svim istraživanim akumulacijama izražene su i sezonske varijacije u brojnosti i biomasi makrofaune. Najveća brojnost i biomasa zabilježene su u travnju, a najmanja u rujnu. Temeljem fizikalno-kemijskih obilježja, akumulacijska jezera Bajer i Lepenica nisu temperaturno stratificirana i imaju mezotrofan karakter dok je akumulacija Lokve oligotrofna i stratificirana u najdubljem dijelu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BiologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0119121

Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zlatko Mihaljević (mentor)

Citiraj ovu publikaciju

Šaša, Duška
Makrozoobentos akumulacijskih jezera Gorskog kotara, 2006., diplomski rad, Prirodoslovno matematički fakultet, Zagreb
Šaša, D. (2006) 'Makrozoobentos akumulacijskih jezera Gorskog kotara', diplomski rad, Prirodoslovno matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}a\v{s}a, D.}, year = {2006}, pages = {50}, keywords = {macrozoobenthos, storage reservoir, qualitative and quantitative structure}, title = {Macrozoobenthos of Gorski kotar´s storage reservoirs}, keyword = {macrozoobenthos, storage reservoir, qualitative and quantitative structure}, publisherplace = {Zagreb} }