Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 264992

Kvalitativne i kvantitativne metode analize gama-hidroksibutirara (GHB)


Petek, Maja Jelena; Lucić Vrdoljak, Ana
Kvalitativne i kvantitativne metode analize gama-hidroksibutirara (GHB) // Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 57 (2006), 391-398 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Kvalitativne i kvantitativne metode analize gama-hidroksibutirara (GHB)
(Qualitative and qantitative gamma-hydroxybutyrate analysis)

Autori
Petek, Maja Jelena ; Lucić Vrdoljak, Ana

Izvornik
Arhiv za higijenu rada i toksikologiju (0004-1254) 57 (2006); 391-398

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Gama-hidroksibutirat; mikroskopija; kolorimetrija; infracrvena spektroskopija; tekućinska kromatografija; plinska kromatografija-spektrometrija masa; nuklearna magnetska rezonancija
(Gamma-hydroxybutyrate; microscopy; colorimetry; infrared spectroscopy; liquid chromatography; gas-chromatography-mass spectrometry; nuclear magnetic resonance)

Sažetak
Gama-hidroksibutirat (GHB) je supstancija koja se prirodno sintetizira u organizmu sisavaca. Pretpostavlja se da posjeduje svojstva neurotransmitora. Po prvi put GHB je sintetiziran in vitro 1960. godine. Pri tom su otkriveni njegovi sedativni i hipnotički učinci na središnji živčani sustav, pa se GHB u 60-tim godinama prošlog stoljeća počinje koristiti kao anestetik, a naknadno i kao sredstvo za jačanje mišića. Međutim, nakon što je dokazano da izaziva ovisnost te uzrokuje brojne opasne nuspojave, GHB se povlači iz uporabe i stavlja na popis zabranjenih supstancija. Unatrag zadnjih desetak godina GHB se počinje zlouporabljati kao psihoaktivno sredstvo. Ilegalno se nabavlja u obliku tekućine ili bijelog praha. Jednostavno se priprema iz svog prekursora gama-butirolaktona (GBL). Zbog rastućeg broja prometnih nesreća i kriminalnih djela počinjenih pod njegovim utjecajem, GHB zadnjih desetak godina postaje važan analitički objekt forenzičnih i biomedicinskih laboratorija. U ovom radu prikazan je kratak pregled analitičkih metoda razvijenih za detekciju i kvantifikaciju GHB-a u ilegalnim pripravcima i mokraći.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
KemijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
0022015

Ustanove
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Scopus
  • MEDLINE


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • MEDLINE