Kvaliteta kokošjih jaja iz slobodnog i kaveznog sustava držanja (CROSBI ID 126496)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Senčić, Đuro ; Antunović, Zvonko ; Domaćinović, Matija ; Šperanda, Marcela ; Steiner, Zvonimir
hrvatski
Kvaliteta kokošjih jaja iz slobodnog i kaveznog sustava držanja
Istraživanje je provedeno s jajima od dvije skupine kokoši hibrida Lohmann Brown. U svakoj skupini bilo je 70 kokoši iste dobi tj. u istom razdoblju nesenja. Kontrolna skupina kokoši držana je na konvencionalan način tj. u kavezima. Jaja kokoši iz slobodnog (free range) sustava držanja, u odnosu na jaja iz kaveznog (konvencionalnog) sustava, imala su veću masu (63, 50 : 60, 50 g), veći indeks oblika (1, 32 : 1, 30), deblju ljusku (0, 36 : 0, 34 mm) i intenzivniju boju žumanjka (12, 40 : 10, 80 Roche), dok s obzirom na ostale istraživane parametre kvalitete (indeks žumanjka i bjelanjka, Haugh jedinice, pH žumanjka i bjelanjka, ukupni kolesterol), nisu utvrđene značajne razlike (P>0.05). S obzirom na zahtjeve potrošača, ali i proizvođača jaja, u pogledu kvalitete jaja povoljniji je bio free range u odnosu na kavezni (konvencionalni) sustav držanja kokoši.
Kvaliteta jaja ; slobodni sustav ; kavezni sustav
nije evidentirano
engleski
Egg quality from free range and cage system of keeping layers
nije evidentirano
Egg quality ; free range ; cage system
nije evidentirano