Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 26475

Utjecaj dodatka različitih enzima na kemijski sastav i senzorska svojstva vina sorte Graševina - kasna berba


Komes, Draženka
Utjecaj dodatka različitih enzima na kemijski sastav i senzorska svojstva vina sorte Graševina - kasna berba 1998., diplomski rad, Prehrambeno bitehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Utjecaj dodatka različitih enzima na kemijski sastav i senzorska svojstva vina sorte Graševina - kasna berba
(Influence of addition different ezyms on chemichal composition and snsoric characteristics of wine sort Graševina- the late vintage)

Autori
Komes, Draženka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno bitehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.03

Godina
1998

Stranica
87

Mentor
Konja,Gordana

Ključne riječi
Enzimi; bijelo vino; senzorika
(Enzyms; white wine; sensoric)

Sažetak
Upotreba enzima u tehnologiji vina je opravdana pri čemu je postignuto dobivanje kompaktnog taloga, potpuno bistrog vina, a prebacivanjem tehnologije u veće mjerilo može se očekivati i osjetno povećanje iskorištenja mošta. Pokazan je utjecaj čestica mutnoće mošta na kemijski sastav vina u pogledu koncentracije viših alkohola i estera. U bistrom vinu je manje sinteza viših alkohola, dok se esteri izo-amil acetat i etil acetat sintetiziraju u nešto većim koncentracijama. Viši alkoholi u koncentraciji do 0,3 g/L pozitivno utječu na senzorska svojstva vina, dok u višim koncentracijama daju negativan, oštar ton u vinu.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058505

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Draženka Komes, (226466)