Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Učinak zamjene životinjskih bjelančevina u hrani sjemenkama lupine na produktivnost kokoši nesilica (CROSBI ID 126413)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Strakova, Eva ; Šerman, Vlasta ; Suchy, Pavel ; Večerek, Vladimir ; Mas, Nora Učinak zamjene životinjskih bjelančevina u hrani sjemenkama lupine na produktivnost kokoši nesilica // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 48 (2006), 2; 81-86-x

Podaci o odgovornosti

Strakova, Eva ; Šerman, Vlasta ; Suchy, Pavel ; Večerek, Vladimir ; Mas, Nora

hrvatski

Učinak zamjene životinjskih bjelančevina u hrani sjemenkama lupine na produktivnost kokoši nesilica

Cilj je ovog rada istražiti učinak zamjene životinjskih bjelančevina (mesnokoštano brašno) biljnim bjelančevinama (obrađene sjemenke lupine) na produktivnost i zdravlje kokoši nesilica. Pokusje proveden na konzumnim nesilicama hibrida Isa Brown u dobi od 22 do 58 tjedna. Korištena lupina sorte JUNO nije negativno utjecala na produkciju jaja i kvalitetu ljuske jaja. Međutim, značajno povečanje (p<0.01) zabilježeno je kod slijedećih parametara ; prosječne mase proizvedenih jaja (od 60.03 g na 61.66 g), mase ljuske jaja (s 7.17 g na 7.78 g) i mase bjelanjka (od 36.33 g na 37.31 g). Premda učinak lupine na masu žumanjka nije bio utvrđen, dokazano je (p<0.01) poboljšanje njegove boje. Pozitivnim rezultatom zamjene mesnokoštanog brašna lupinom možemo smatrati i značajno (p<0.05) smanjenje sadržaja kolesterola u žumanjku jajeta (za 15.68 g/kg).

hranidba; kokoši; lupina; nesivost; kakvoća jaja

nije evidentirano

engleski

The plant based diet containing treated lupin seed in the nutrition of hens and the comparison of its production efficacy with the diet based on animal protein

nije evidentirano

nutrition; hens; lupin; production; egg quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

48 (2)

2006.

81-86-x

objavljeno

0023-4850

Povezanost rada

nije evidentirano